Bh. jahta predstavljena na sajmu u Njemačkoj

Prva potpuno u Bosni i Hercegovini proizvedena jahta dužine 12 metara, firme Derubis Yachts, predstavljena je prošle sedmice na Međunarodnom sajmu nautike koji je održan u njemačkom gradu Hamburgu.

0
111

Prva potpuno u Bosni i Hercegovini proizvedena jahta dužine 12 metara, firme Derubis Yachts, predstavljena je prošle sedmice na Međunarodnom sajmu nautike koji je održan u njemačkom gradu Hamburgu.

Bh. luksuzna jahta duga je gotovo 12 metara i široka 4,4 metra, a visoka je 5,7 metara i ima četiri smještajna kapaciteta. Tu je veliki salon za deset osoba, četiri sobe za po dvije osobe s dva pomoćna ležaja, četiri kupatila i najprostraniji je brod u toj klasi trenutno u svijetu.

Direktor firme i vođa tog projekta u BiH Denis Kraljević kazao je Feni da je sam odlazak na “Hamburg ancora Yachtfestival” bio zamišljen kao teren za ispitivanje mogućnosti i potreba tržišta.

“Ovo putovanje nije bilo uzaludno, već iznad očekivanog uspješno. Postigli smo upravo ono što smo i željeli, da se predstavimo svijetu nautičkog turizma kao ozbiljna firma koja ima kvalitetan proizvod i bez kompleksa male države može stati uz bok velikanima u toj industriji”, istaknuo je Kraljević.

Napominje da je svima iz Bosne i Hercegovine potrebna samo jedna šansa da se dokažu, jer bh. građani posjeduju dovoljno znanja, hrabrosti i prkosa da tu šansu iskoriste.

“Neka ovo bude primjer svim ostalim firmama iz BiH da se okrenu tržištu i izađu iz okvira koja su nam nametnuli oni koji od okvira žive. Ovo je mali korak u zaustavljanju iseljavanja mladih i sposobnih ljudi iz BiH, a ukoliko i ostale firme u BiH pokažu šta znaju, na nama privrednicima bit će da spasimo BiH od nestajanja”, podvukao je.

“Katamaran je kompleksna stvar koja će definitivno povezati mnoge firme na tom projektu”, kazao je Kraljević, naročito sada kada su dobili i iskoristili ovakvu šansu.

Smatra da je nepotrebno u BiH stvarati mastodonte i velike firme koje će samostalno stvarati proizvode, već je udruživanje u klastere budućnost privrede BiH.

“Sada ćemo krenuti u organizaciju jednog takvog klastera brodogradnje u koji ćemo okupiti sve zainteresirane koji na bilo koji način mogu biti dio gradnje kompleksnog proizvoda kao što je jahta”, najavio je Kraljević, dodajući da će se na ovom sajmu naredne godine predstaviti s novim modelom.

U završnom izvještaju sa upravo održanog “Hamburg ancora Yachtfestivala”, organizatori su bh. jahti posvetili dio izvještaja, a graditelji jahte su im zahvalili na gostoprimstvu i susretljivosti koju smo dobili na Baltičkom moru.

Najveći Water Boat Show u Njemačkoj “Hamburg ancora Yachtfestival” održan je od 24. do 26. maja u Neustadtu, gdje 200 jahti čekalo zainteresirane posjetioce, a među njima bila je prva jahta proizvedena u Bosni i Hercegovini.