Semir Osmanagić dobitnik najvišeg priznanja – Plaketa ZE-DO kantona

Na svečanoj sjednici Skupštine Ze-do kantona dodijeljeno je značajno priznanje ”Počasni građanin ZDK” dr. Feridu Muhiću, dok su dobitnici Plakete ZDK: Semir Osmanagić, Aldin Kajmaković, Sakib Mahmuljin, Amir Brka i Salih Jalimam – posthumno.

0
183

Na osnovu jednoglasne Odluke Odbora za javna priznanja Zeničko-dobojskog kantona (županije), Skupština Zeničko-dobojskog kantona je na svojoj 12. sjednici, održanoj 27. augusta 2019. donijela Odluku o verifikaciji Odluke o dodjeli Plakete Zeničko-dobojskog kantona dr. Semiru Osmanagiću za ‘izuzetan doprinos u promociji Zeničko-dobojskog kantona’.

Kanton dodjeljuje dva javna priznanja svake godine: Povelju, zaslužnim stranim državljanima, i Plaketu, zaslužnim domaćim fizičkim i pravnim licima.

Dobitnik Plakete ZDK za izuzetan doprinos u promociji Zeničko-dobojskog kantona je i prof.dr. Semir Osmanagić, istaknuti naučnik i biznismen, osnivač neprofitne i nevladine Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, koji je 2005. godine otkrio drevni piramidalni kompleks u Visokom.

Istaknuvši da je veoma ponosan što mu je Skupština Ze-do kantona dodijelila ovo značajno priznanje, Osmanagić je dodao da je to ujedno priznanje svim zaposlenim u Fondaciji „Arheološki park Bosanska piramida Sunca“.

„Naša Fondacija ustrajava već 14 godina da od brenda bosanskih piramida napravi najaktivniju arheološku lokaciju u svijetu.Ovaj projekt je davno prevazišao arheološke okvire i postao multidisciplinarni naučni projekt. Mi smo od Visokog, koje prije 15 godna nije imalo niti jednog turistu, napravili atraktivnu turističku destinaciju koja godišnje privuče nekoliko desetina hiljada posjetilaca iz više od 160 zemalja svijeta. Sretan sam da BiH ne prepoznaju više samo kao zemlju rata i negativnih vijesti, već i kao zemlju piramida, arheologije i turizma. Dakle, mijenjamo čitav imidž BiH nabolje“, kazao je ovom prilikom Osmanagić.

Semir Osmanagić, naučnik, autor, istraživač i biznismen, rođen je u Zenici, BiH. Otkrio je 2005. drevni piramidalni kompleks u Visokom, koji se sastoji od pet kolosalnih piramidalnih građevina te prateće mreže prahistorijskih podzemnih tunela. Osnivač je neprofitne i nevladine Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ koja rukovodi iskopavanjima i geo-arheološkim istraživanjima.

Profesor antropologije na Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini 2012/2013. Osmanagić je predsjednik proizvodne korporacije Met Company, Inc. i holding kompanije Met Holding Group, LLC iz Houstona. Osmanagić intenzivno promovira rad Fondacije, projekt istraživanja Bosanske doline piramida i bh. arheološki turizam u svim dijelovima svijeta.

Od 2009. Osmanagić je član Aleksandrijskog društva arheologa iz Egipta, osnovanog 1895. Vijeće Općine Visoko je proglasilo Osmanagića 2006. godine za prvog počasnog građanina Visokog.

Dnevni list „San” iz Sarajeva izabrao je Semira Osmanagića za „Ličnost 2007. godine u Bosni i Hercegovini” za njegov istraživački doprinos u projektu Bosanske doline piramida i upornost na pozitivnoj promociji BiH.

U maju 2009. Osmanagić je primljen za inostranog člana Ruske akademije prirodnih nauka iz Moskve, koja je jedna od najuglednijih naučnih institucija u svijetu u čijem je članstvu više od dvadeset nobelovaca. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZUD), sa sjedištem u Bazelu (Švajcarska), ga je primila za svog člana 2015. Američki Kongres je 2013. dodjelio dr. Osmanagiću priznanje (Certificate of Recognition) za njegovo “neumorno zalaganje u izgradnji lokalne zajednice u Houstonu i pomoći useljenicima u Ameriku”.

Prva Globalna konferencija o piramidama održana u Čikagu (SAD) 2016. dodjelila je dr. Osmanagiću ‘Amelia B. Edwards’ nagradu za istraživanje piramida. Na kongresu ‘Pyramid Spiritual Scientist Movement’ održanom u Bangaloreu (Indija) 2016. godine dr. Osmanagiću je uručena Povelja ‘Dijamanta Nauke o piramidama’.

Semir Osmanagić nosilac je naučnog zvanja “doktor sociologije” iz oblasti sociologije historije, a doktorsku disertaciju o civilizaciji Maja je odbranio na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.