Blagaj – Izvor rijeke Bune…

Jednostavno je čarobno i prelijepo, plijeni svojom ljepotom i osvaja svakoga ko dođe. Ovo je oaza mira i prirodne harmonije, mjesto gdje je spojena tradicija, historija i kultura.

0
471

Jednostavno je čarobno i prelijepo, plijeni svojom ljepotom i osvaja svakoga ko dođe. Ovo je oaza mira i prirodne harmonije, mjesto gdje je spojena tradicija, historija i kultura. Vrelo rijeke Bune se nalazi 12 kilometara od Mostara, najjači kraški izvor na teritoriju Evrope sa prosječnim godišnjim protokom vode od 43 m³ u sekundi. Izvor se nalazi ispod kamene litice visoke 200 m, a u blizini samog izvora je sagrađena i Derviška Tekija, koja sa okolnom prirodom čini jedinstvenu i neponovljivu cjelinu. Voda izvire iz pećine široke 15 metara, a francuski ronioci su istražili da je podzemni tok vrela Bune dug oko 200 metara. Voda je izuzetno hladna i čista i predstavlja stanište endemske vrste potočne pastrmke.

Blagaj ima iznimno veliki broj sunčanih dana, gotovo 200. Stoga i ne čudi činjenica da oko 170 vrsta ptica nalazi stanište na ovim prostorima. Između njih najpoznatiji je bjeloglavi sup (Gyps fulvus) vrsta kojoj prijeti istrebljenje, koju možemo još sresti jedino na otoku Cresu.

Prema predaji, tekiju na vrelu Bune osnovali su derviši bektašijskog reda u XVl vijeku. Zasigurno znamo da je tekija postojala već sredinom XVll vjeka o tome svjedoči Evlija Čećebija koji je zailježio da je mostarski muftija Zijaudin Ahmed-ibn Mustafauz izvor Bune dao sagraditi tekiju helvetijskog reda u ” kojoj derviši vode prijateljske azgovore i naučne diskusije”.

Sredinom XlX vijeka obnavlj je Omer-paša Latas, i od tada pripada kaderijskom redu. Danas je tekija u posjedu nakšibendija.

Ovo mjesto je izuzetno posjećeno i sa razlogom veliki broj turista ovdje dolazi.