Bosanskohercegovački dragulj – Melika Lošić na svjetskim smotrama znanja osvojila četiri zlatne i sedam srebrenih medalja

0
115

U finalnoj rundi Svjetskog kupa srednjoškolaca (Univerzitet Yale SAD, 16.-23. novembar 2018.) darovita zeničanka Melika Lošić, učenica sarajevske srednje škole Richmond Park, osvojila je jednu zlatnu i tri srebrene medalje.

Učestvovalo je više od 3.000 takmičara iz oko 100 zemalja. Melika Lošić je pravo nastupa u finalnoj rundi osigurala krajem ovog ljeta u Barceloni, gdje je na Globalnoj rundi osvojila tri zlatne i dvije srebrene medalje.

Na Yaleu (New Haven) u saveznoj američkoj državi Connecticut, osvojila je četiri medalje: jednu zlatnu i tri srebrene. Odličja je osvojila u sljedećim takmičarskim oblastima: nauka i tehnologija, književnost, debata i ukupni poredak.

Ova svestrana i darovita zeničanka kaže da je boravak u Sjedinjenim Američkim Državama za nju bio još jedno izvanredno iskustvo, jer je, pored takmičarskih obaveza, imala priliku da se upozna i sa istraživačkim radom i aktivnostima na Yaleu, te univerzitetima Harvard i MIT (Tehnološki univerzitet Massachusetts) u susjednoj saveznoj državi Massachusetts. Ta tri univerziteta nalaze se među deset najbolje rangiranih univerziteta u svijetu.

Melika Lošić zahvaljuje sponzorima koji su joj pomogli da ode na ovo veliko svjetsko takmičenje: gospođi Amri Ibrahimović za ogromnu podršku, te porodicama Mehmedović, Durmić i Bačinović koje su je toplo primile, ugostile i učinile izuzetno ugodnim njen boravak u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prije toga u Barceloni je od 22. do 27. jula 2018. godine održana Globalna runda World Scholar’s Cup-a na kojoj je sjajan rezultat. U konkurenciji, više od 2.600 takmičara iz sedamdesetak zemalja Melika Lošić osvojila je tri zlatne medalje: dvije u pojedinačnim takmičenjima iz nauke i tehnologije, i jednu ekipnu zlatnu medalju iz testa općeg znanja, te dvije srebrene pojedinačne medalje – u takmičenju u znanju iz književnosti i u debatnom nastupu.Melika je u Barcelonu, gdje je bila jedina predstavnica Bosne i Hercegovine, otputovala zahvaljujući sredstvima koja su osigurali njeni roditelji i jedan zenički privrednik.

Rezultati koje je ostvarila u Barceloni osigurali su joj nastup na narednom takmičenju koji je  organizovao jedan od najprestižnijih univerziteta u svijetu, čuveni američki Univerzitet Yale.

Na svjetskim smotrama znanja i stvaralaštva mladih u Španiji (Barcelona), Brazilu (Porto Alegre) i Sjedinjenim Američkim Državama (New Haven) Melika Lošić je u toku 2018. Godine svojila četiri zlatne i sedam srebrenih medalja.