Bosanski autoput dobija nove kilometre, probijen tunel Zenica

0
14

Desna cijev tunela Zenica, najdužeg na dionici Koridora 5C kroz Bosnu i Hercegovinu, danas je probijena, što je veliki uspjeh radnika koji su radili 24 sata dnevno na četiri napadna mjesta, ulazima i izlazima iz tunela te čelima tunelskih cijevi.

Tunel Zenica nalazi se u sklopu poddionice Ponirak – Vraca te je nastavak trase autoceste od Zenice prema Doboju, a današnji događaj predstavljao je uspjeh za svakog radnika pojedinačno koji se proteklih mjeseci borio s brojnim izazovima koje su imali prilikom gradnje ovog tunela.

Ovaj tunel je sa svojih 3,36 kilometara dužine trenutno najduži iskopani tunel na autocesti Koridora 5C u Bosni i Hercegovini. Njegovim završetkom i puštanjem u promet put između Zenice i Žepča bit će kraći za više od pet kilometara.

Ahmed Mušija, predstavnik investitora JP Autoceste FBiH medije je detaljno upoznao o procesu probijanja tunela te izazovima s kojima su se susreli na ovoj dionici.

“Bez radnika ne bi bilo ništa. Ovdje je bio veoma težak teren za gradnju. Imali smo ogromne količine vode. U jednoj sekundi smo imali 60 litara vode. Pohvalio bih radnike koji su stvarno radili, probili smo 3.600 metara. Sada idemo na sekundarnu oblogu, a ovaj tunel će skratiti put Zenica – Žepče tačno za 6,5 kilometara”, kazao je Mušija te dodao da je gradnja tunela i autoceste proces.

Dodao je da su radili s izuzetno mladim inžinjerima, što je veoma bitno za mlade ljude koji će moći navesti učešće na ovom projektu kao svoju referencu.

“Ulaz u tunel je bio iznad sela Ponirak. Bilo je blata, prašine, ljudi su trpjeli, nisu pravili probleme i na tome im se zahvaljujem. Napravit ćemo im i novi vodovod kao zahvalnost, ali i kao obavezu našu prema lokalnoj zajednici u sklopu Ugovora o prijateljskom okruženju”, dodao je Mušija.

Predstavnik izvođača radova kompanije Euro-Asfalt Miroslav Tadić je kazao da o veličini projekta najbolje govore činjenice na terenu.

“Za iskop koji smo napravili potrošili smo više od 130 tona eksploziva. Do ove prve faze, za osiguranje primarne podgrade potrošili smo 30.000 kubnih metara betona, više od 1.200 tona armature. Sve to govori o kompleksnosti projekta”, izjavio je Tadić.

Iz Euro-Asfalta su dodali da su prosječno kopali 4,2 metra dnevno te da su brojne poteškoće usporile čitav proces, ali i da će do kraja novembra biti probijena i lijeva cijev tunela Zenica.

Tunel Zenica se izvodi kao dvocijevni tunel. Prolazi ispod planine Vepar i imat će devet prolaza za pješake, dva prolaza za motorna vozila i dvije zaustavne niše.

Irfan Unal, nadzorni inžinjer, je govorio o kvalitetu radova u tunelu Zenica.

“Radi se o veoma kvalitetnom načinu izvođenja radova u tunelu Zenica. Naši supervizori iz Turske, koji su bili na brojnim tunelima i autoputevima u Turskoj, sve su prenijeli i ovdje na ovom terenu. Možemo vidjeti da je sve teklo po planu i sve je urađeno u zadanom vremenu u skladu s ugovorom i projektom. Zajednički rad je ono što je značajno. Nadzor je insistirao na disciplini i stajali smo na raspolaganju svima. Timski rad, disciplina i harmonija su bitni, što je od značaja za rad na tunelu”, zaključio je Unal.

Iskop i podgrađivanje tunela su izvedeni standardnom metodom NATM (Nova austrijska tunelska metoda). Iskop je vršen u heterogenoj stijenskoj masi (tzv. Fliš), pri čemu su obje tunelske cijevi prolazile kroz različita stanja materijala, od slabijih stijena, gdje je primijenjen mašinski iskop, do veoma čvrstih stijena gdje su primijenjene tehnike miniranja “drill and blast”.