„Challenge to Change”- projekat bespovratnih sredstava za inovativne poslovne ideje

0
101

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA promovirala je u Privrednoj komori Zeničko – dobojskog kantona četvrti javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu projekta “Challenge to Change”, koji je namijenjen za inovativne poslovne ideje u oblasti proizvodnje i usluga.

Rok za prijavu na treći poziv je 16. juli, a sve se prijave podnose elektronski, čime se, kako je rečeno,  smanjuju troškovi za aplikante.

“Program je uspostavljen 2016. godine. Registriranim privrednicima iz Bosne i Hercegovine, ali i Švedske, na raspolaganju je fond od tri miliona eura.

Po programu je na raspolaganju između 700.000 i 800.000 eura, ali ako ima dobrih inovativnih ideja ne ograničava nas da ih sve podržimo i preko predviđenog iznosa”, kazala je Sanela Dževlan, senior menadžer agencije SERDA, koja je dodala kako je fond uspostavljen da bi podstakli inovativnost malih i srednjih preduzeća.

Ona je dodala da je jako veliki odziv bio na protekla tri poziva, na koja su pristigla 1.802 aplikacije.

“Maksimalan iznos grant sredstava za startup preduzeća je  10.000 eura, registrirana od pola godine do dvije godine, a za miko, mala i srednja preduzeća do 250 zaposlenih, starija od dvije godine, 30.000 eura.

Poslodavci imaju obavezu osigurati i minimalno učešće u investiciji od 50 posto sredstava”, napomenula je Dževlan.

Grant sredstva osigurana su kroz “Challenge to Change”- C2C program koji provode Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Banja Luka, a finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju SIDA, posredstvom Ambasade Švedske u BiH. Partner u projektu je i region Ostergotland iz Švedske.