Do kvalitetnog pčelarskog proizvoda uz grant sredstva C2C fonda

0
385

U želji da domaćim pčelarima ponude najkvalitetniju hranu za pčele, prije sedam godina u Bileći je počelo sa radom preduzeće „BKV group“ doo. Početak je bio težak. Proizvodnja je pokrenuta 2011. u skromnom proizvodnom prostoru od 200 m2, sa malim kapacitetima, ali sa jasnom vizijom razvoja.

“U Bosni i Hercegovini imamo veliku konkurenciju. Svako udruženje pčelara proizvodi hranu za pčele, ali to je uglavnom konvencionalni program. Mi smo odlučili ponuditi nešto novo, kvalitetnije i opredijelili smo se za herba i organski program. Inovacija je da se hrani za pčele (pogače i sirupi) dodaju prirodni sastojci kao što su mješavine ekstrakta ljekovitog bilja i eterična ulja koji su organski certifikovani i sakupljeni sa područja Hercegovine.

Oni su prepuni minerala i vitamina koji pčelama daju veću vitalnost, otpornost na bolesti i pčele su aktivnije i sakupljaju više meda. Finalni proizvod je istovremeno i hrana i lijek za pčele. Domaći pčelari vrlo malo koriste ove proizvode, prije svega jer nemaju dovoljno informacija o njivom kvalitetu, ali i zbog nešto više cijene.

Naš kvalitet su, međutim, prepoznali kupci u inostranstvu i sada 99% proizvodnje izvozimo na tržište Francuske, Njemačke, Španije, Poljske, Bugarske, Hrvatske, Albanije i Crne Gore”, kažu u ovoj kompaniji. Proizvodne mašine u početku su bile poluautomatske, radilo se gotovo manuelno, što je uticalo na kvalitet proizvoda. Serije su bile neujednačene i kvalitet je u velikoj mjeri zavisio od radne snage. Bilo je neophodno kupiti savremene mašine i adaptirati proizvodni pogon za šta su trebala određena ulaganja. Rješenje je stiglo sa prvim javnim pozivom za grant sredstva iz C2C fonda.

“Sredstva iz ovog fonda iskoristili smo za adaptaciju postojećeg poslovnog prostora i nabavku automatske linije za proizvodnju tzv. pogača – hrane za pčele. Ukupna vrijednost projekta je 77.646,46 KM.

Naše učešće je 50% ili 38.823,23 KM, a još toliko obezbijeđeno je kroz Challenge fond. Mašina koja je kupljena zahvaljujući projektu, za 100% je povećala kvalitet proizvoda, kapacitet proizvodnje, smanjili smo troškove, ujednačili kvalitet serija, i ojačali konkurentnost, ističu u BKV group.

Istovremeno, povećan je otkup ljekovitog bilja što je uticalo i na aktivnije učešće kooperanata, a zaposlen je i jedan novi radnik, pa ova firma sada ima pet zaposlenih.