Kongresni centar Sarajevo – investicija od 300 miliona KM

0
165

Izgradnja Kongresnog centra Sarajeva, čija je prvobitna vrijednost procjenjivana na 300 miliona KM, trebala je započeti u blizini zgrade Općine Novi Grad, neposredno pored objekta Radio-televizije Bosne i Hercegovine još 2016. godine, ali zbog problema administrativne prirode koji su bili usko vezani za upis vlasništva na BHRT, proces izgradnje je zastao.

Urbanistički projekt Kongresni centar Sarajeva usvojilo je Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo 2016. godine, ali je zbog administrativnih problema stalno odgađana njegova implementacija. Uskoro bi trebala biti otvorena javna licitacija za zemljište.

“Uskoro bi trebala biti otvorena javna licitacija za zemljište, čime ćemo direktno odrediti i novog investitora. Konkretnije, najkasnije u naredna dva mjeseca ćemo uputiti prvi poziv investitorima za izgradnju Kongresnog doma Sarajevo”, rekao je Semir Efendić načelnik Općine Novi Grada Sarajevo.

Sarajevo bi implementacijom ovog plana prvi put dobilo toranj viši od 40 spratova, a poseban značaj bi imao kongresni dio koji bi imao nekoliko različitih multifunkcionalnih dvorana, među kojima je i koncertna dvorana s binom koja može primiti 1.000 ljudi, sa 734 mjesta, zatim multipleks kino te više različitih dvorana na spratovima u kojima bi se mogli održavati centralni kulturni i poslovni događaji u BiH, kao i press centar. Također, u blizini kompleksa trebao bi biti izgrađen i centralni trg uz posebnu pješačku zonu.