Mjesto netaknute nature – Park prirode Tajan

Park prirode Tajan jedna je od atraktivnijih turističkih lokacija u Bosni i Hercegovini, a smješten je na tromeđi općina Zavidovići, Kakanj i Zenica. Svake godine sve veći broj turista posjeti područje parka i uživa u netaknutoj prirodi.

0
35

Park prirode Tajan jedna je od atraktivnijih turističkih lokacija u Bosni i Hercegovini, a smješten je na tromeđi općina Zavidovići, Kakanj i Zenica. Svake godine sve veći broj turista posjeti područje parka i uživa u netaknutoj prirodi.

Područje Parka prirode Tajan s najvećom nadmorskom visinom od 1.297 metara bogato je kanjonima, prirodnim kamenim mostovima s pećinama, jezerima, speleološkim objektima i endemskim biljkama i životinjama. Ideja o realizaciji projekta Tajana kakav danas jeste, kod zaljubljenika u prirodu rodila se 2003. godine, a projekt je realiziran sredstvima Evropske unije 2010. godine.

“U toku sezone kada imamo posla, radimo kolega i ja, a s obzirom na to da tokom zimskog perioda ima manje turista, onda radimo svako po jedan mjesec. Iz godine u godinu bilježimo rast broja turista iz Bosne i Hercegovine, ali i Evrope. Iskoristili smo i društvene mreže za marketing tako da smo proširili informacije i ponudu široj javnosti”, kazala je Armina Burkić, referentica u info centru parka.

Biciklizam, planinarenje i istraživanje


U info centru turisti se mogu informisati o Parku prirode Tajan, iznajmiti opremu za penjanje, bicikl, ali i rezervisati neki od smještaja koji su, uz izuzetno niske cijene, dostupni svima. U sklopu parka prirode nalaze se jezero Mašica, pećine Srednja stijela i Lukina pećina, biciklističke i planinarske staze, tornjevi za osmatranje, vrhovi Tajana, ski-centar Ponijeri i još mnogo toga.
Predstavnici Parka prirode Tajan svake godine apliciraju za projekte kako bi proširili svoju ponudu. S obzirom na to da zimi imaju veoma malo posjetilaca, želja im je da narednih godina na ovom području oforme ledenu plohu za klizanje na ledu.Svi posjetici mogu iznajmiti i profesionalne vodiče, a jedan od njih je i predsjednik Sportskog i naučno-istraživačkog kluba “Atom” Zavidovići i načelnik stanice GSS-a Zavidovići, Admir Bajraktarević. On je kazao kako Tajan obiluje prirodnim fenomenima, od najvećeg bh. bršljana do novih životinjskih vrsta.

Endemske vrste flore i faune, jedinstveni oblici stalaktita i stalagmita


“Tajan je pod zaštitom zbog vode, a dodatni razlog su fenomeni flore i faune. Jedinstveni su kameni mostovi s pećinama, imamo mnogo endemskih biljaka i dvije nove životinjske vrste koje su jedinstvene u svijetu. Prva životinjska vrsta je stonoga koja je dobila ime po našem naučniku Jasminku Mulaomeroviću i Tajanska pećinska mokrica”, pojasnio je Bajraktarević.

U pećinama u Parku prirode Tajan zabilježene su jedinstvene forme stalagmita i stalaktita u raznim oblicima koji oduzimaju dah svim posjetiteljima.
Domaćini su pozvali sve domaće i strane turiste da posjete Park prirode Tajan koji će dolaskom proljeća dobiti svoj najljepši izgled sa zelenim šumama i netaknutom prirodom te da uživaju u tišini, žuboru vodopada i pjesmama ptica.