Pisac Dževad Karahasan dobitnik Goetheove nagrade za 2020. godinu

Grad Frankfurt dodijelio je Goetheovu nagradu 2020. bosanskohercegovačkom piscu Dževadu Karahasanu koji živi u Sarajevu i Grazu, objavili su austrijski mediji. Goetheova nagrada dodjeljuje se svake tri godine na rođendan Johanna Wolfganga Goethea, osobi“koja se već dokazala kroz svoj rad i čiji je stvaralački rad dostojan časti posvećene sjećanju na Goethea”.

0
17

Grad Frankfurt dodijelio je Goetheovu nagradu 2020. bosanskohercegovačkom piscu Dževadu Karahasanu koji živi u Sarajevu i Grazu, objavili su austrijski mediji.

“U vremenima rastućeg nacionalizma u Evropi, ovogodišnji dobitnik nagrade Dževad Karahasan zalaže se za trajno prevladavanje granica, bilo da se radi o političkim ili kulturološkim”, obrazložio je odluku gradonačelnik Frankfurta Peter Feldmann.

Nagrada, uz koju ide i 50.000 eura, posvećena je toleranciji i razumijevanju. U prilog odluci o dodjeli nagrade Karahasanu istaknuto je i da je on veliki evropski pisac, da njegova djela uključuju romane, drame, eseje i teorijske spise, te da imaju edukativni podsticaj. Ta djela, kako je navedeno, posvećena su posredovanju između istoka i zapada, između islama i kršćanstva, piše austrijski Der Standard.

Karahasan, rođen 1953., radio je kao predavač dramaturgije i dramskog pisanja na različitim evropskim univerzitetima. Njegova najvažnija djela su“Sara i Serafina” (2000),“Utjeha noćnog neba” (2016) i zbirka priča “Kuća za umorne” (2019).

Goetheova nagrada dodjeljuje se svake tri godine na rođendan Johanna Wolfganga Goethea, osobi“koja se već dokazala kroz svoj rad i čiji je stvaralački rad dostojan časti posvećene sjećanju na Goethea”.