Prva bh. aplikacija za učenje bosanskog jezika

0
23

Aplikacija ABC Djeca, kao proizvod tima mladih bh. stručnjaka, rasutih diljem svijeta, nastavlja svoje putovanje satkano od uspjeha.

Ovaj inspirativni projekat, koji je duhovno vezan za Bosnu i Hercegovinu, magično povezuje naše ljude sa svih meridijana, prevashodno mališane, sa domovinom i maternjim, Bosanskim jezikom. Osnovni cilj ovog projekta je kako, na jedan inovativan način, prateći svjetske standarde i koristeći IT tehnologije, pokucati na vrata svim našim ljudima, širom svijeta, i ponuditi, prevashodno našim najmlađim Bosancima i Heregovcima, priliku da nauče Bosanski jezik i upoznaju bogatu kulturu i ljepote svoje domovine.

Podsjećamo,ova dobra priča startovala je početkom 2019. godine.

A, evo i kako. I zašto.

Prema statističkim podacima, iz Bosne i Hercegovine je, samo u periodu 2013-2019., odselilo 530 hiljada njenih stanovnika! Uoči i tokom rata, iz BiH je izbjeglo preko milion njenih žitelja. Niko pouzdano ne zna koliko je Bosanaca i Hercegovaca napustilo zavičaj od 1878. godine i Austrougarske aneksije Bosne i Hercegovine, do devedesetih prošlog stoljeća.

Danas gotovo da nema države na svijetu u kojoj nema naših građana.

Uporedo sa nezaustavljivim iseljavanjem, decenijama se odvija i asimilacija Bosanaca i Hercegovaca u brojne društvene zajednice diljem svijeta. Naravno, krajnji efekat ovih negativnih trendova je da u drugoj i trećoj generaciji naših iseljenika imamo situaciju da Bosanski jezik iščezava iz uobičajene komunikacije, a samim tim blijede i osjećaji i duhovne i fizičke veze sa domovinom.

Upravo na ovaj način kreatori aplikacije se nadaju da će djeca, ali i cijele porodice, obnoviti znanje iz maternjeg jezika i na taj način usporiti vlastitu asimilaciju u društvene zajednice diljem svijeta.

Vođeni ovom idejom, tim bh autora krenuo je u projekat pod simboličnim nazivom Aplikacija ABC Djeca, koji nudi niz edukacijskih modula, putem kojih naši mališani uče o svojoj domovini i Bosanskom jeziku i usvajaju osnovna znanja iz matematike, geografije, prirode i društva. Niz multimedijalnih sadržaja nude, prije svega, zabavu i igru i na jedan, potpuno inovativan način, vraćaju naše mališane, rasute po svim meridijanima zemaljske kugle, tamo gdje izvorno pripadaju – Bosanskom jeziku i domovini.

“Ideja se rodila nakon što sam primjetio kod svoje djece da većinu aplikacija koriste na engleskom jeziku, pa sam se upitao zašto to ne bismo uradili i na našem, maternjem – Bosanskom jeziku”, kazao je jedan od bh. programera iz Chicaga.

Projekat grupe autora predstavlja svojevrsni most između maternjeg jezika i novih generacija. Aplikacija na dinamičan i kreativan način prikazuje slova, riječi i pojmove, koji će našim najmlađim olakšati usvajanje novih znanja o Bosanskom jeziku. Tu su i slovarice, slagalice, memorijske kartice, kolo slova, brojevi i drugi sadržaji, osvježeni bojama naše domovine. Svakako, posebnu dimenziju čine priče o avanturama naših glavnih likova Zmajke i Lilly na njihovim putovanjima kroz domovinu.

Aplikacija je namijenjena djeci od jedne do deset godina i nudi veliki broj predmeta za interaktivno učenje. Sve riječi su na bosanskom i engleskom jeziku, a sve aplikacije imaju audio-vizuelne sadržaje. Aplikacija ne koristi internet, pa nema reklama koje vas mogu zamaratii, a nastaviće se i često ažuriranje, s novim sadržajima, na kojima neumorno radi ova bh ekipa experata iz oblasti IT tehnologija, pedagoških i obrazovnih nauka, medija , komunikacija i dizajna.

Na kraju ove kratke i, nadamo se, pozitivne priče iz svjetske, ali i naše društvene zbilje, ostaju nam uramljene slike gotovo zaboravljenog, a tako toplog dijaloga, koji će voditi mališani i njihove nane, bake i djedovi, majke i očevi, braća i sestre, listajući zavičajne uspomene i pišući i govoreći na našem jedinstvenom Bosanskom jeziku.

Na tom putu, kojim nezaustavljivo hode stvaraoci inovativnih rješenja, okupljeni pod krovom ABC Djece, svakim danom sve je više najmlađih i njihovih nana, baka i djedova, očeva i majki, braće i sestara, u njihovom fizičkom i duhovnom povratku u naručje domovine Bosne i Hercegovine.

Aplikacija ABC Djeca dostupna je i može se preuzeti za Android i iOS uređaje.