Šarović: Cilj nam je da BiH svake godine ima više od milijardu KM stranih investicija

Više od 3.000 učesnika do sada je potvrdilo svoje prisustvo na trodnevnom godišnjem sastanku Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Sarajevu, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

0
92

Visoki funkcioneri i brojne delegacije od jutros pristižu u glavni grad BiH gdje će se odvijati svi događaji u naredna tri dana.

Ministar Šarović govori nam kako je obišao sve lokacije ovog velikog skupa te kako je sve pripremljeno do posljednjeg detalja.

“Nemamo nikakvih problema u organizaciji. Možda nam najviše smeta ovakvo vrijeme. Nadamo se da će narednih dana biti bolje. Delegati, gosti i učesnici već pristižu. Većina guvernera je u zgradi Vijeća ministara gdje imaju svoje bilateralne sastanke”, kazao nam je Šarović.

On dalje dodaje kako će ovo biti najmasovniji samit EBRD-a koji će doprinijeti privlačenju stranih investicija u našu zemlju.

“Želimo predstaviti BiH u boljem svjetlu kako bismo postali konkurentniji i prepoznatljivi, kako bi nas vidjeli kao mjesto povoljno i poželjno za biznise. To je jedna poruka koja je važnija od brojki i broja potpisanih ugovora. To je šansa da imamo priliv stranih investicija svake godine veće od miliijardu. Bilo bi dobro da to bude milijarda i po, što bi nam omogućilo rast od pet posto što garantuje sustizanje onih kojih su nas pretekli prethodnih godina. Uvjeren sam da će svi događaji u ova tri dana tome doprinijeti”, istakao je Šarović.

Ministar ističe i značaj potpisivanja ugovora za infrastrukturne projekte tokom trodnevnog skupa u Sarajevu, prije svega za Koridor 5C. On dodaje kako nije samo infrastruktura u fokusu, već se sve veća pažnja usmjerava na razvoj malih i srednjih preduzeća.

Tim povodom Šarović preporučuje današnji događaj u 14 sati u Holiday Innu na kojem će se govoriti o malim i srednjim preduzećima.

Za danas je najavljena i sesija sa baronicom Catherine Ashton koja će govoriti o globalnim kretanjima te kako vidi rast Zapadnog Balkana.