Švedski Kavat otvorio tvornicu obuće u Novom Travniku

0
134

Švedska kompanija Kavat završila je u rekordnom vremenu svoju novu tvornicu u industrijskoj zoni Neubarje kod Novog Travnika i ona je jučer počela sa radom.

Ova kompanija, kako smo i ranije najavljivali, svoju proizvodnju iz Travnika prebacila je u Novi Travnik. Na ovaj potez odlučili su se jer u objektu gdje su se do sada nalazili nisu imali dovoljno prostora te su dobar dio proizvodnje morali davati kao lohn poslove drugim kompanijama u Bugojnu, Derventi, Novom Sadu i Borovu.

”Izgradnjom nove tvornice sada ćemo te poslove moći raditi kod nas što će značiti i proširenje proizvodnje”, kaže Smail Šabić, direktor Kavata u BiH.

U izgradnju tvornice i opremanje prostorija uložili su negdje oko tri milijuna KM.

”Prije šest mjeseci ovdje je bila livada, a sada imamo modernu tvornicu koja je otvorena u rekordnom vremenu. Sve nas je to koštalo enegije i neprospavanih noći, ali moram reći da je vrijedilo truda”, kaže Šabić.

Dodaje da prvi radni dan nisu krenuli punim kapacitetom jer su dali radnicima prlilku da obiđu čitavu tvornicu i vide novine.

U sklopu tvornice se nalazi i moderni outlet u kojem se mogu kupiti njihovi proizovodi po povoljnijim cijenama.

Šabić navodi da kompanija izvozi skoro 100 posto svoje proizvodnje. Glavno tržište su im skandinavske zemlje, a osim njih izvoze na tržište Njemačke, Austrije, Belgije i Rusije.

Što se tiče proizvodnje dječje obuće ova kompanija spada među najjače u Europi. Prva je dobila certifikat za proizvodnju čiste, ekološke obuće. Kako je to bio zahjevan posao pokazuje i podatak da su na certifikat čekali tri godine. Rade s biorazgradivim materijalima, a imaju ISO: 9001 i ISO: 14001 certifikat.

Kompanija ima tradiciju u proizvodnji obuće za djecu i omladinu dugu 72 godine, a u BiH su sa proizvodnjom počeli 2009. kada su osnovali tvrtku u Travniku.