Tri miliona eura za mikro, mala i srednja poduzeća u BiH

Mikro, mala i srednja poduzeća i poduzetnici u Bosni i Hercegovini od danas mogu imati koristi od bespovratnih sredstava u okviru Poziva za dostavljanje prijedloga projekata za partnerstva u oblasti izvozno-orijentisanih sektora, zahvaljujući projektu EU4Business.

0
68

Ukupno tri miliona eura biće dostupno za projekte koji razvijaju inovativnost, poslovnu saradnju, digitalizaciju i poslovno okruženje, rečeno je danas tokom predstavljanja Poziva.

“Iako mala i srednja poduzeća prevladavaju u ekonomiji BiH, velika poduzeća su uspješniji izvoznici. Izvoz malih i srednjih poduzeća ima potencijal za rast, stoga, podržavajući izvoz BiH u konkurentnim sektorima, jačamo ulogu malih i srednjih poduzeća i lokalnih proizvođača te razvijamo njihovu konkurentnost. I što je najvažnije, time omogućavamo otvaranje novih radnih mjesta”, istakao je Nicolas Bizel, šef Sekcije Operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave pri Delegaciji Evropske unije u BiH.

Projektne ideje koje će se podržati ovim Pozivom odnose se metaloprerađivačku i mašinsku industriju, drvopreradu, te informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT).

Mikro, mala i srednja poduzeća registrirana u sektorima plastike i elektroindustrije takođe se mogu prijaviti na ovaj Poziv, ukoliko implementiraju projekte u metaloprerađivačkoj i mašinskoj industriji.

Kandidati mogu imati partnerstva između najmanje tri partnera, od kojih je najmanje jedan partner predstavnik privatnog sektora, a iznos bespovratnih sredstava po projektu se kreće od 100.000 do 300.000 eura.

U sklopu projekta EU4Business ukupno 10 miliona eura bespovratnih sredstava namijenjeno je jačanju ekonomskog rasta i otvaranju novih radnih mjesta u BiH razvojem konkurentnosti i inovacija u odabranim sektorima.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milion eura).

Projekat zajedno provode  GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.