U naredna tri dana Bosna i Hercegovina će biti ekonomski centar Europe

Program Godišnje skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj (ERBD) počinje danas i u naredna tri dana održavat će se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

0
116

Tim povodom BiH će posjetiti predstavnici poslovne zajednice, investitori, visoki vladini zvaničnici (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke), te predstavnici organizacija civilnog društva.

Njih 2.886 se već registrovalo.

U fokusu programa konferencije će biti tema „Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta“, koja se odnosi na sve zemlje regiona, kao i predstavljanje mogućnosti za ulaganja na području cijelog zapadnog Balkana.

Tako će se, u naredna tri dana održati veliki broj paralelnih dešavanja, kroz koje će biti govora o temama, poput digitalizcije, tehnologije, zelenih gradova, migracija, te srednjih i malih preduzeća, odnosno načina prevazilaženja izazova s kojima se susreću.

Također, održava se i susret lidera zemalja zapadnog Balkana, kojem će prisustvovati predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Kosova Hashim Thaçi, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev. Bosnu i Hercegovinu će, u tom dijelu programa, predstavljati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Kao dio pratećeg programa tog događaja, održava se i sesija „Investirajte u BiH – Investirajte u profitabilne projekte“, kroz koju će naša zemlja, svim prisutnima, predstaviti svoja strateška područja, potencijale, ali i benefite geostrateške pozicije.

Besprijekoran protok tako obimnog događaja zahtjeva i ulaganje značajnih napora u organizaciju, na kojoj se radi već od prošle godine. Koordinaciono tijelo organizacije samog događaja se, primjera radi, sastoji od 10 pododbora, a na organizaciji i implementaciji događaja angažovano je i oko 500 pojedinaca iz lokalne zajednice.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović jučer su na pres- konferenciji istaknuli značaj održavanja Godišnjeg sastanka guvernera EBRD-a koji će biti održan od 7. do 9. maja u Sarajevu.

„Ono što je važno istaći zašto je važan ovaj sastanak EBRD-a i zašto mi EBRD smatramo jednim od naših najvažnijih partnera, jeste činjenica da je od 1991. godine EBRD investirao preko skoro 12 milijardi eura na prostor zapadnoga Balkana. Samo u prošloj godini EBRD je uložio više od jedne milijarde eura kroz 67 projekata na zapadnom Balkanu. U 2018. nivo investicija, kreditiranja i ulaganja u BiH je bio 200 miliona eura, što je bilo značajno povećanje u odnosu na 2017. kada je to bilo 130 miliona eura. Očekujemo da će u 2019. taj iznos ići čak i do 300 miliona eura obezbijeđenih sredstava za projekte u BiH“, naveo je Zvizdić.

Ono što je naša namjera, dodao je on, jeste da povećamo nivo ulaganja EBRD-a u privatnom sektoru.

Najavio je da će u naredna tri dana biti više od 40 različitih događaja na šest lokacija.

„Kroz investicijsku agendu i investicijsku sesiju ćemo pokušati da prezentiramo one sektore za koje mislimo da imaju vrlo ozbiljan potencijal, kao što je IT sektor, turizam, auto-industrija, agri-kutura, proizvodnja hrane i razvoj drvne industrije, a isto tako ćemo nastojati da BiH predstavimo u najljepšem svijetlu“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da će dio događaja biti održano u zgradi PSBiH i Vijeća ministara BiH, Swiss hotelu i Holidayu. Bit će više od 40 događaja tokom tri dana.

– Ono što je za nas posebno važno je, prije svega, da pokažemo da možemo da organizujemo jedan tako važan događaj kao što je ovaj, sa velikim brojem događaja i mitinga, ali i s velikim brojem učesnika, a sa druge strane da se predstavimo kao zemlja koja vrijedi i koja je dobro mjesto za investicije. To je posebno važno za onaj drugi dan kada ćemo se kao zemlja predstaviti – istaknuo je ministar Šarović.

Povodom Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (ERBD), od 7. do 9. maja u Sarajevu, glavni grad Bosne i Hercegovine posjetit će i baronica Ashton.

Catherine Ashton odigrala je ključnu ulogu u svim glavnim diplomatskim izazovima za vrijeme provedeno na vlasti, od 2009. do 2014. godine. Kao prvi visoki predstavnik i potpredsjednik Evropske komisije, osnovala je Evropsku službu za vanjsko djelovanje, pregovarala o Iranskog nuklearnom sporazumu, te se bavila arapskim proljećem i krizom u Ukrajini. Posebno aktivno je radila na području zemalja zapadnog Balkana, uključujući i podsticanje dijaloga između Srbije i Kosova.

Svi prisutni na Godišnjem sastanku EBRD-a će danas, kroz poseban događaj, imati priliku družiti se s baronicom Catherine Ashton.

Tom prilikom Ashton će se, kroz razgovor sa glavnim direktorom za komunikacije EBRD-a, Jonathan Charlesom, osvrnuti na izazove regije, kako one iz prošlosti i one trenutne, tako i one koji se očekuju u narednom periodu.