Banja Guber u Srebrenici mogla bi početi s radom tokom ove godine

0
171

Banja Guber u Srebrenici mogla bi početi s radom tokom ove godine, a načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić u izjavi za Fenu je potvrdio su na tom planu već poduzeti konkretni koraci.

Ističe da su općinske vlasti za to dobile podršku Vlade RS, koja je naznačila da je 2019., godina banjskog turizma i ulaganja u sve banje, pa tako i u Srebrenici.

Grujičić navodi da je od Skupština općine dobio zaduženje da zajedno sa svojim kabinetom pripremi potrebnu dokumentaciju koja će omogućiti sagledavanje cjelokupne situacije i najbolja moguća rješenja.

“Kontaktirao sam već neke projektantske kuće koje bi uradile građevinski dio te predložili idejno rješenje”, kazao je Grujičić, potvrdivši da je dogovoren i sastanak s direktorom firme “Guber AD” i vlasnikom izgrađenih objekata na tom području Radojicom Ratkovcem.

Ukoliko Ratkovac, kaže Grujičić, “ne bude zainteresovan krenut ćemo drugim putem i raditi na otvaranju banje Guber”.

Građani Srebrenice se nadaju da će banja Guber početi s radom, bar dio kapaciteta, jer bi to značilo oživljavanje Srebrenice i otvaranje novih radnih mjesta.

“Priča oko banje Guber traje godinama, a ljekovite vode teku u kanalizaciju. Svi bi u Srebrenici bili sretni, da bar dio kapaciteta banje Guber počne s radom. Pored ekonomske koristi, radnih mjesta, imalo bi to i pozitivan psihološki uticaj na ljude koji žive ovdje, i koji se nadaju da će banja početi s radom”, kaže Srebreničanin Adem Mehmedović, profesor historije.

Smatra da u Srebrenici ne postoji nijedan čovjek, bez obzira da li je Bošnjak ili Srbin, da ne bi bio sretan da banja počne s radom.

Banja Guber je 80-tih godina ostvarivala 1.900 noćenja na dan, a godišnji prihod do tri miliona dolara.