BiH dobila 96,8 miliona eura grant sredstava za izgradnju autoputa

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić učestvuje danas u Poznanu na Samitu premijera zapadnog Balkana (WB6+EU8) koji se održava u okviru Berlinskog procesa.

0
94

Na Samitu BiH je odobren paket od tri investicijska projekta u oblasti transporta.

Riječ je o grant sredstvima u iznosu od 96,8 miliona eura za dionice autoputa na koridoru 5c ( dijelovi dionica Vukosavlje-Doboj, Zenica sjever-Žepče jug i Žepče jug-Doboj jug). Ukupna vrijednost ova tri projekta iznosi 433,39 miliona eura.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da budućnost članstva u EU ostaje za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju put koji nema alternativu i da je perspektiva članstva poticaj za sve reformske procese u društvu, javnoj upravi i privredi.

Naglasio je da puna integracija Zapadnog Balkana služi najboljem interesu kontinenta i da je neophodno zadržati zamah proširenja utemeljen na regionalnoj saradnji, dobrosusjedskim odnosima i načelu vlastite zasluge.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su, dobra politička suradnja, politička stabilnost i ekonomske reforme, osnovni preduvjeti za prevladavanje glavnih problema na zapadnom Balkanu, te da je zajedničko tržište puno privlačnije investitorima ako nije podijeljeno nacionalnim granicama.

Istakao je da je WBIF u BiH do sada podržao 25 projekata procijenjene ukupne vrijednosti od 3,3 milijarde eura.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da digitalna transformacija društava i ekonomija zemalja regije mora biti visoki zadatak u agendi i vladama i poslovnim udruženjima i preduzećima.

“Region mora iskoristiti mogućnosti koje digitalizacija pruža kako bi postala poželjnije mjesto za poslovanje i nove investicije, ali i da bi se digitalno opremljene, osposobljene i umrežene kompanije iz regije što bolje pozicionirale na međunarodnom tržištu“, rekao je predsjedavajući Zvizdić.