Hercegovačke velike tajne – Ljubinje

0
167

Na jugu Hercegovine, u lijepom i sunčanom Ljubinju nalazi se mala Crkva Rođenja Presvete Bogorodice koja do današnjih dana krije velike tajne rimskog carastva koje datiraju iz  IV vijeka.

U podnožju sadašnje crkve, koja je, kako kaže lokalni paroh Saša, peta po redu građena na istim temeljima, nalaze se iskopine različitih crkvi, zidanih jedna na drugu, na taj način odražavajući kontinuitet izgradnje sakralnog prostora posljednjih 2000 godina na ovom mjestu.

U ovoj crkvi, koja je sama po sebi muzej historijskog, kulturnog i religijskog nasljeđa i proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, omogućen je uvid u iskopine koje se nalaze ispod samog objekta, ali je moguće vidjeti i originalne stubove, koji su ostavština iz XIV vijeka.

U crkvi se nalaze i fotografije arheoloških nalazišta, slike novca i nakita koji datiraju od IV do XIV vijeka, kao i dvije grobnice iz rimskog doba, te nalazišta različitih predmeta za pisanje i svakodnevnu upotrebu u životu. Lađa crkve (središnji dio) je većinski ustakljen, otkrivajući mjesto gdje se nalazio oltar u XII vijeku, kao i ostale arheološke iskopine.

Svojom intuicijom i upornošću, otac Saša konstantno traga za blagom i otkrivanjem novih i nepoznatih detalja iz “života” ove crkve i okoline; narod Ljubinja mu svesrdno pomaže u tome, na taj način otkrivajući i fragmente svoje prošlosti, tradicije i istorije.

Ukoliko do danas niste imali priliku posjetiti ovo nevjerovatno mjesto, potražite blago koje kriju ova crkva i tople riječi paroha Saše.

(Pro-Budućnost)