“Hercegovina” pokreće uzgoj paradajza za industrijsku preradu

0
207

Prošle godine uspješno je obavljena probna sadnja paradajza, nekoliko sorti se pokazalo kao dobar odabir, pa je za ovu godinu dogovorena sadnja većih količina za industrijsku preradu.

Protekle godine braniteljske zadruge obavile su probnu sadnju paradajza na području Hercegovine za potrebe prehrambene industrije, a ove godine, u saradnji s Podravkom, dogovorena je sadnja većih količina te povrtlarske kulture.

Rečeno je na okruglom stolu  na kojem su predstavnici Podravka informirali predstavnike braniteljskih udruga, zadruga i porodičnih poljoprivrednih gospodarstva (OPG) o rezultatima istraživanja, kao i o mogućnostima potencijalnog otkupa industrijskog paradajza za potrebe prerade.

Direktor Sektora poljoprivrede u Podravci Zdravko Dimač istaknuo je kako je Hercegovina iznimno pogodna za uzgoj povrća i drugih povrtlarskih kultura te da je cilj razgovarati s ljudima kako bi ih motivirali da zasade potrebne količine povrća koje bi Podravka otkupljivala i koristila kao sirovinsku osnovu za svoje proizvode.

Prema njegovim riječima, prošle godine uspješno je obavljena probna sadnja paradajza, nekoliko sorti se pokazalo kao dobar odabir, pa je za ovu godinu dogovorena sadnja većih količina za industrijsku preradu.

“Ove godine imat ćemo industrijsku sadnju, i to više od 1.000 tona. Rajčica će se saditi radnim strojevima na površini od 14 do 15 hektara, a brat će se pomoću kombajna, uz minimum ljudskog rada”, naveo je Dimač.