Izgrađen dio magistralne ceste Neum – Stolac

0
187

Saobraćajnica na dionici Oštrovac-Broćanac je završena i puštena za saobraćaj. Radi se o dionici magistalne ceste M17.3 Stolac – Neum čija se izgradnja odvija punim intenzitetom.

Ova prometna dionica podjeljena je na dva lota. Izvođač radova na LOT 1 je Integral Inžinjering a.d. Laktaši, a a vrijednost radova je 6.027.207,03 KM, dok je izvođač radova na LOT 2 JV HP Investing d.o.o. Mostar i Putovi d.o.o. Grude čija je vrijednost radova 5.924.253,83 KM.

Dionica LOT 2 Oštrovac-Broćanac je dugačka oko pet kilometara. Ranije je okončano asfaltiranje dionice od Starog Neuma do Babinog dola te od Babinog dola do Oštrovca, a u toku su radovi na probijanju tunela Žaba kod Oštrovca dugačkog čak 975 metara, koji je najveći pothvat na ovom projektu. Radove izvodi konzorcij Euro – Asfalt i HP Investing.

Sljedeća dionica gdje mašine moraju do kraja završiti posao jeste između Drenovca i Stolova.

Podsjetimo, sredstva za izgradnju ceste Neum – Stolac dio su programa izgradnje i modernizacije magistralnih cesta u FBiH u vrijednosti od 173 miliona eura, koji kreditnim sredstvima finansiraju Svjetska banka, Evropska investicijska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj. 

Investitor projekta vrijednog 40 miliona eura je Javno preduzeće Ceste FBiH.

Eksproprijacija, tj. plaćanje zemljišta se financira iz vlastitih sredstava Javnog Poduzeća Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo i sredstava koje je osigurala Vlada FBiH.