Izgradnja HE Foča i Paunci koštat će blizu pola milijarde KM

Izgradnja hidroelektrane (HE) Foča na rijeci Drini, instalirane snage 44,15 MW i procijenjene godišnje proizvodnje 175,8 Gwh, iznosit će 232.743.770 KM, navedeno je u Studiji ekonomske opravdanosti.

0
261

Planirana lokacija brane HE Foča je udaljena oko 1,6 km uzvodno od Foče i na oko 10 km nizvodno od lokacije brane Buk Bijela. HE Paunci je locirana oko 10 km nizvodno od profila brane HE Foča.

Vlada Republike Srpske donijela je na nedavnoj sjednici Odluku o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesije, putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korišćenje HE Foča.

Koncesija će biti dodijeljena putem pregovaračkog postupka, a na osnovu ponude Javnog preduzeća Elektroprivreda RS Trebinje.

Planirana lokacija brane HE Foča je udaljena oko 1,6 km uzvodno od Foče i na oko 10 km nizvodno od lokacije brane Buk Bijela.

Entitetska vlada je također donijela i odluku o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesije putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korištenje HE Paunci na rijeci Drini, instalisane snage 43,21 MW i procijenjene godišnje proizvodnje 166,9 Gwh.

Ukupna vrijednost investicije za realizaciju predmetne koncesije, prema Studiji ekonomske opravdanosti, iznosi 246.434.580 KM.

Premijeri RS i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić nedavno su na sastanku u Beogradu razgovarali o zajedničkim projektima izgradnje hidroelektrana Foča i Paunci, koji su planirani Memorandumom o saradnji u oblasti energetike.