Izložba žrtava rata “Lično” na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu

0
150

U ponedjeljak 8. 7. 2019. godine, od 19:00 h, na Most Mehmed paše Sokolovića Na Drini ćuprija, u Višegradu, biće otvorena izložba portreta “Lično”, nastala u okviru projekta #PROBuducnost, te će biti upriličeno javno govorenje žrtava rata – heroja mira o stradanjima koja su prošli tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Autor izložbe je fotograf Velija Hasanbegović, a #Lično će po prvi put biti postavljena u Višegradu.

Na javnom govorenju će se prisutnima obratiti Janko Samouković iz Tarčina/Višegrada, Krešo Primorac iz Mostara i Amir Omerspahic iz Han Pijeska/Sarajeva, koji će svjedočiti o patnjama kroz koje su prošli tokom rata u #BiH.

Svoje prisustvo otvaranju izložbe i javnom govorenju potvrdili su predstavnici političkog, vjerskog i kulturnog života iz Višegrada, Rudog, Foče i ostalih susjednih opština i gradova iz oba entiteta. Nakon svečanog otvaranja i javnog govorenja, izložba će za javnost biti dostupna u Gradska galerija Višegrad, do 15. 7. 2019. godine.

Detaljnije informacije o izložbi dostupne su na linku u nastavku: https://probuducnost.ba/izlozba-licno

Izložba je, do danas, bila postavljena u Parlamentarnoj skupštini BiH, Historijskom muzeju BiH, Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, Kulturnom centru Jajce, u okviru Simposiona SPC u Trebinju, Međunarodnom unverzitetu u Sarajevu, u okviru Modula memorije Festivala MESS, u Muzičkom paviljonu Staklenac u Banjoj Luci, prijedorskom Muzeju Kozare i u Narodnoj knjižnici Široki Brijeg.

Izložba “Lično” podržana je kroz USAID-ov projekat PRO-Budućnost, koji provodi Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Nansen dijalog centrom Mostar (NDC).