Kampovanje, što da ne!

Kampovati znači ostaviti sve iza sebe, TV, mobilni telefon, internet, videoigre, i sav stres koji svakodnevno proživljavate te naći mir u prirodi. Mir!

0
200

Pronaći lijepo mjesto „ko iz žurnala“ za kampovati u Bosni i Herecegovini ne predstavlja nikakav problem, čak naprotiv, vrlo lako možete doći do njega. Pored Treskavice, Bjelasnice, Jahorine, Vlašića, Visočice, Vranice,  Igman, Trebević, Cincar, Maglić, Volujak, Prenj, Lelija, Zelengora… i još preko 150 bosanskohercegovačkih prelijepih planinskih destinacija se sigurno može naći mjesto pod zvijezdama…

Zamislite samo da možete napustiti sve obaveze. Uzeti šator u ruke, nešto hrane i otisnuti se u najljepše predjele svoje države ili čak i dalje. Ovaj trend je u posljednje vrijeme veoma popularan na Instagramu, a ono što je primjetno jeste da kamperi obično koriste šatore s transparentnim krovom.

Na ovaj način se stapate s prirodom, a vaše kampersko iskustvo mnogo je zanimljivije nego li u običnom šatoru.

Samo zamislite koliko bi bilo lijepo da ušuškani u šatoru gledate zalazak sunca, čitajući omiljenu knjigu uz topli čaj.

Želite li u potpunosti uživati, birajte toplije vrijeme bez kiše i snijega. Iako vam komarci mogu stvarati problem, sprej protiv ovih napasti spasit će vas, a vi ćete se moći istinski odmoriti i napuniti baterije za nove životne pobjede.

No, morate znati da je kampovanje mnogo više od krajolika koji oduzima dah. Kada ste u divljini, morate znati mnogo stvari. Morate naučiti kako da pravilno postavite šator, zapalite vatru i znati vratiti se do šatora kada krenete da skupljate drveće po šumi za potpalu vatre.

Probajte i ostale aktivnosti koje vam kampovanje omogućava, poput ribolova, planinarenja ili vožnje kajakom.

Još jedan vrlo važan aspekt kampovanja je što vam pomaže izgraditi i ojačati odnose. Imat ćete priliku razgovarati i ponovo se povezati s ljudima. U takvim situacijama uvijek imate o čemu razgovarati. Samo se okupite oko logorske vatre i podijelite s ljudima priču o tome kako ste proveli dan, ali i neke anegdote iz svog života.

Kampovanje nije glamurozna aktivnost, ali upravo u tome je njegova ljepota. Pa ukoliko ste tip koji uvijek i u svakoj prilici želi izgledati lijepo, kampovanje nije za vas.