Pčele, sretan vam ovozemaljski dan!

Od svih životinjskih vrsta, jedino se kaže za pčele, da su umrle. Pčela, jedan od važnih stubova života na našoj planeti, Zemlji!

0
160

Svjetski dan pčela,  kojim se želi ukazati na njihovu presudnu ulogu u održavanju ekosistema. Najvažnija uloga pčela jest oprašivanje bilja bez kojega ne bi bilo moderne poljoprivrede ni mnogih divljih biljnih vrsta koje bi jednostavno nestale s lica Zemlje. Stoga borba za život sve manje populacije pčela – nema alternativu.

Svjetski dan pčela slavimo 20. maja u spomen na slovenca, Antona Janšu, oca modernog pčelarstva. Iako je bio školovani slikar, radio je kao učitelj apikulture na bečkom dvoru, a ljubav prema pčelama naslijedio je od oca.

Tim povodom, Eurostat je objavio podatke o porijeklu meda na prostoru Europske unije koja je prošle godine uvezla 208.000 tona ove ukusne i zdrave namirnice. Vrijednost tog uvoza jest 452 milona eura. Istovremeno su članice Unije izvezle 21.000 tona meda u vrijednosti 119 milona eura. U usporedbi s 2013. godinom, uvezene količine porasle su za 25%, dok je izvoz u zemlje izvan EU porastao za 40%.

Najveći evropski uvoznik meda je Njemačka na čijem je tržištu završilo 29% meda proizvedenog izvan EU granica. Slijede je Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija, Poljska i Španija.

Najveći dio uvezenog meda dolazi iz Kine, čak 39 %.  Slijede Ukrajina (20%), Argentina (12%), Meksiko (10%) i Čile (4%). Istovremeno su Mađarska (14%), Belgija (14%) i Španjolska (13%) najveće evropske izvoznice meda.