„Prođite“ kroz Hajdučka vrata na Čvrsnici

Sjajni jablanički fotograf Dženad Džino često oduševi nekim svojim novim radom. Ovaj put je dronom prošao kroz Hajdučka vrata na Čvrsnici i donio do sada nezabilježene prizore od kojih zastaje dah.

0
132

Smještena su na istočnom dijelu planine Čvrsnica, predstavljaju prirodni fenomen stvaran vjekovima. To je zapravo karakteristični prsten u stijeni, a nalazi se na rubu kanjona Dive Grabovice.

Hajdučka vrata se nalaze na 2000 m n/v i odredište su brojnih planinara i zaljubljenika u prirodu, koji odavde mogu uživati u zaista prekrasnom, jedinstvenom i neprocjenjivom pogledu na Divu Grabovicu, stijenu Velikog Kuka, Čabulju, Velež, Prenj,… Ovaj geomorfološki spomenik prirode predstavlja jedan od najljepših vidikovaca na bosansko – hercegovačkim planinama.

“Prirodni je to fenomen koji će svakog planinara i ljubitelja prirode očarati svojom ljepotom i uvući mu se pod kožu baš kao i meni onog prvog trenutka kad sam ih ugledao. Svaki moj novi dolazak do njih je poseban na svoj način i sve više sam svjestan činjenice da je ljepota Hajdučkih vrata zaista neponovljiva, jedinstvena i nestvarna”, napisao je Džino.

Prisjeća se priče o Hajdučkim vratima kad su u nekim davnim vremenima ljudi koji su, bježeći od ovozemaljske nepravde i krivih sudova, zbog nesretnih okolnosti ili pak nesretnih ljubavi, bježali ili se odmetali u planine.

“Odmetnici, u narodu zvani hajduci, prolazili bi kroz ovaj kameni krug vjerujući da ih prolaskom kroz njega ne mogu stići nepravda, metak, a ni zakon. Po tome ih nazvaše Hajdučka vrata”, ispričao je.