Livanjski divlji konji turistička atrakcija Bosne i Hercegovine

Livanjskog krdo, koje je prije činilo oko 180 konja, već više od pedeset godina živi slobodno na obroncima planine između Livna i Kupresa, u jugozapadnoj Bosni i Hercegovini

0
31

Livno je jedino mjesto na svijetu uz Mongoliju i Island gdje može da se vidi ovoliko divljih konja na samo jednom mjestu.

U samom podnožju planine Cincar kraj grada Livna, već mnogo godina može da se pronađe veliki broj divljih konja. Marin, jedan od vodiča Continental Adventures agencije koja turistima omogućava turu ovim krajolikom, kaže da su oni potomci pitomih konja i da su nekada imali svoje vlasnike koji su se brinuli o njima i čuvali ih. Ali onda ih tokom sedamdesetih godina i dolaskom mašina ti isti vlasnici pustiše da žive slobodno u prirodi, a danas se njihov broj popeo na više od 600.

 

Divlji konji u Livnu mogu se vidjeti polaskom iz Livna, gdje se zajedno sa vodičem, kreće na turu džipovima. Na ovoj avanturi upoznaje se obližnja priroda, otkrivaju skriveni krajevi u koje ljudska noga gotovo nikada ne zalazi. Tako se u vožnjom uz zvuke galopiranja sve više približava iščekivanom prizoru, dok ga na samom kraju i ne ugledamo.

Po mnogima je ova destinacija, kao jedna od rijetkih mjesta u svijetu koja nudi ovakve prizore, sa sigurnošću, vrijedna posjećivanja.