Muzej optičkih iluzija u Sarajevu najveći ove vrste u regionu

Sarajevo je bogatije za još jednu atrakciju, Muzej optičkih iluzija, smješten u austro-ugarskoj zgradi na adresi Skenderija 28.

0
40

Najveći ove vrste u regionu, sarajevski Muzej optičkih iluzija prostire se na tri sprata, na više od 300 kvadratnih metara

Muzej optičkih iluzija Sarajevo otvoren je u februaru 2020. godine, a kreatori te ideje su dva mladića iz Sarajeva, po profesiji ekonomisti, koji su željeli u Sarajevu stvoriti mjesto poticajne intelektualne zabave, za sve uzraste. Prethodno su se informirali kako takva mjesta izgledaju u drugim gradovima, širom svijeta.

Projekt Muzej Optičkih Iluzija Sarajevo započet je još prije više od godinu dana, a u ostvarenju su učestvovali i mladi bosansko-hercegovački umjetnici, koji su kreirali dio eksponata i instalacija za muzej, među koje spadaju i oni sa motivima vezanim za historiju Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva, a po kojim se sarajevski Muzej optičkih iluzija razlikuje od svojih ‘rođaka’ u regionu i šire“, rekla je PR menadžerica Muzeja Optičkih Iluzija Rebeka Abdagić.

   

Kerim Mušanović, jedini aktivni Street art umjetnik u BiH, za muzej je naslikao čak tri 3D slike, a najimpozantnija među njima je prikaz maskote Zimskih Olimpijskih Igara 1984. – Vučka kako servira kafu.

Muzej nudi interaktivni pristup, posjetitelji sami mogu otkrivati prostorije i iluzije kao što su: Playroom sa mozgalicama, B eskonačni disko, Naopaka soba, Anti-gravity soba, Ames soba, RGB lights, UV soba…, a tu je i suvenir shop.

Muzejska postavka broji više od 100 eksponata: slike, holograme, objekte, 3D i svjetlosne iluzije, te čitave prostorije, što naš muzej čini trenutno najvećim muzejem ovog tipa u regionu. Trudili smo se da u okviru postavke promovišemo i kulturu i tradiciju Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva, što će zasigurno privući ne samo turiste, već i građane, da istraže ovu raznovrsnu kolekciju“, objasnila je Abdagić.

Cijene karata za odrasle iznosi 12 KM, 9 KM za djecu i studente, 7 KM za grupne posjete škola i 35 KM za porodicu (paket uključuje dvije karte za odrasle i dvije za djecu).

Muzej je otvoren svaki dan od 10 do 22 sata.