“Magična penjališta” na vidiku

0
23

 

U Planinarskom društvu “Glasinac” na Sokocu ističu da su prošle godine aktivno radili na proširenju turističke ponude na Romaniji i u opštini, te je izgrađena ferata “Sokolov put” za ljubitelje adrenalinskih sportova, a u toku je i sprovođenje projekta “Magična penjališta”, kojim je osmišljeno 30 smjerova za penjanje, namijenjenih i početnicima i profesionalcima.

Sekretar “Glasinca” Vera Mijatović rekla je da su koristi projekta “Magična penjališta” – mapiranje potencijala, edukovanje kadra, te internet prezentacije, telefonske aplikacije, kao i generalna promocija pod zajedničkim nazivom “Magična penjališta BiH”. Prema njenim riječima, terenske aktivnosti na ovom projektu očekuju se na proljeće.

Ona je napomenula da je obezbijeđena staza vija ferata /čelični put/ “Sokolov put”, napravljena u okviru projekta “Uživaj u Sarajevsko-romanijskom regionu”, a zvanično otvorena 22. novembra prošle godine. Za više od 40 dana, navela je ona, čeličnim putem po romanijskim stijenama, prošle su stotine planinara, ljubitelja prirode i adrenalinskih sportova.

Vera Mijatović je također podsjetila da se opština Sokolac, u okviru projekta “Via Dinarika” prijavila sa projektom “Finalizacija radova na objektu Planinarski dom `Crvene stijene`”, koji je podržao Razvojni program UN, a radovi će početi čim vremenske prilike dozvole.

Ona je naglasila da su prošlu godinu planinari obilježili organizovanjem planinarskih izleta na Crvene stijene, najatraktivniji vidikovac planine Romanije, te učešćem na radnim akcijama čišćenja, trasiranja i markiranja planinarskih staza na matičnoj planini, kao i građevinskim radovima na Planinarskom domu “Crvene stijene”.

Planinari su se istakli i volonterskim angažovanjem na početku pandemije virusa korona, pohodima na desetak planina u okruženju, te u hodočasničkim putovanjima romanijskim manastirima i posjetama manastirima u BiH.

U saradnji sa Omladinskom bankom Sokolac i Fondacijom “Mozaik”, Planinarsko društvo “Glasinac” realizovalo je projekte “Razglednica sa Romanije” i “Biciklizam kao stil života”, te nekoliko sličnih projekata sa gradom Istočno Sarajevo.

Mijatovićeva je podsjetila da je na izmaku 2020. godine “Glasinac” ostao bez aktivnog člana Miloša Bajagića /46/, učesnika brojnih planinarskih pohoda, radnih i humanitarnih akcija, usljed njegove prerane smrti.