Mir nema alternativu!

U sklopu mirovnog programa upriličeno je potpisivanje ugovora sa 56 korisnika malih grantova u Sarajevu, vrijednosti oko 300 hiljada KM, koji su dodijeljeni u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji provodi CRS sa partnerima u preko 70 lokalnih zajednica u Bosnii Hercegovini.

0
154

Korisnici malih grantova su općine/opštine/gradovi iz cijele BiH, crkve i vjerske zajednice, NVO, neformalne grupe mladih i udruženja žrtava rata usmjerene ka promovisanju međureligijskog dijaloga i općine/opštine/gradovi u kojima se provodi projekat PRO-Budućnost a dostavili su u prethodnom periodu svoje ideje i projekte izgradnje mira i jačanja povjerenja. Implementacija aktivnosti iz okvira malih grantova počinje odmah nakon potpisivanja ugovora, a trajaće tokom ove godine.

Projekat PRO-Budućnost u kontinuitetu osigurava bespovratna sredstva za pomenute grupe kako bi doprinijele procesu pomirenja i izgradnje povjerenja u BiH, zagovarale za mir i kolektivnu viziju za stabilnu budućnost i povezivale lokalne zajednice.

Ove godine se od aplikanata očekivalo da svoje ideje i prijedloge kreiraju u skladu sa Platformom za mir, koja je rezultat intenzivnog i dugotrajnog rada projekta PRO-Budućnost u više od 70 lokalnih zajednica u BiH.

U naredne četiri godine USAID-ov projekat PRO-Budućnost podržaće aktivnosti svih ranije navedenih institucija, društvenih grupa i organizacija, te će biti podijeljeno preko 1,5 miliona KM u svrhu izgradnje povjerenja, međureligijskog dijaloga i svih aktivnosti koje će doprinijeti stvaranju širokog dogovora u našem društvu, a koji će voditi istinskom pomirenju između svih naroda i građana Bosne i Hercegovine.

Program malih grantova implementiraju Institut za razvoj mladih KULT i CRS.