Na mjestu bivšeg Doma penzionera u Sarajevu planiran luksuzni kompleks vrijedan 175 miliona KM

0
29

Na mjestu nekadašnjeg Doma penzionera Nedžarići u Sarajevu NOA Group želi izgraditi luksuzni kompleks poslovnih, komercijalnih i rezidencijalnih sadržaja u ukupnoj površini od oko 135.000 m2.

Kompleks, čije su ilustracije radna verzija, bi povezao više nezavisnih, visoko modernizovanih segmenata, koji dizajnom i funkcionalnošću čine cjelinu: shopping centar, hotel sa pet zvjezdica, luksuzne poslovne apartmane, kancelarijske prostore, luksuzne stanove i parking na nekoliko etaža.

Vrijednost projekta je 175 miliona KM, što je obezbijeđeno iz međunarodnih finansijskih institucija.

Visina objekta je 65 metara i 20 spratova, sa četiri podzemne etaže.

Hotel sa pet zvjezdica i površine 25.000 m2, dio je globalnog hotelskog lanca. Ponudit će 220 luksuznih soba i obezbijediti potpunu privatnost i VIP tretman za sve goste. Glavnu specifičnost hotela, kako navode u NOA Group, čine “kraljevski apartmani” sa propratnim prostorijama za pomoćno osoblje poput službe protokola, privatnog obezbjeđenja ili posluge.

Shopping mall na oko 45.000 m2 ponudit će, kako kažu, najtraženije i luksuzne svjetske brendove. Inovativnost predstavlja i usluga dostave artikala na kućnu adresu.

Hipermarket će osim tradicionalnog načina kupovine biti zasnovan i na tehnologiji automatskih blagajni, koja podrazumijeva da kupci samostalno očitaju kodove svih proizvoda koje su odabrali i samostalno plaćaju karticom ili kešom na automatima za naplatu, koji vraćaju kusur.

Bit će tu i luksuzni poslovni apartmani A klase, sa mogućnošću zakupa na duži period i svim sadržajima bitnim za komfor poslovnih ljudi.

Površina od oko 37.000 m2 rezervisana je za luksuzne stanove A klase, namijenjene isključivo za prodaju. Svaki kupac stana će dobiti kompletan enterijer. Na zahtjev klijenta stan se može i dodatno opremiti i opremanje prilagoditi željama kupca.

Na četiri podzemne etaže predviđeno je 1.650 parking mjesta.

Nermin Hubić, predsjednik uprave NOA Group, rekao je za eKapiju da je ovo najveći projekat u BiH do sada ovog tipa.

 

“Značaj ovog projekta ogleda se u tome što Sarajevo dobija novi gradski centar – objekat prefinjene i moderne arhitekture, po najvišim standardima gradnje, koji će svojim izgledom i funkcijom obogatiti naš grad po uzoru na vodeće svjetske metropole i uljepšati i olakšati odvijanje svakodnevnog, porodičnog i poslovnog života modernog čovjeka u Bosni i Hercegovini. Dugo smo ispitivali tržište i proučavali šta su to glavni nedostaci i prepreke ka potpunom zadovoljstvu klijenata, u svakom segmentu zasebno. U skladu sa rezultatima istraživanja, primjenom novih tehnoloških rješenja, izgradit ćemo stambeno-poslovni kompleks koji prevazilazi prepreke i nudi budućnost u sadašnjem vremenu”, naveo je Hubić.

Trenutno završavaju administrativno-pravne radnje za kupovinu, a nakon toga na red dolaze potrebna odobrenja i dozvole za gradnju.Rušenje postojećeg objekta trebalo bi početi ove godine, a izgradnja novog objekta sredinom 2022. godine. Realizacija objekta je planirana za tri i po godine.

Podsjetimo, Dom penzionera u Nedžarićima u Sarajevu sa pripadajućim zemljištem prije više od godinu prodat je kompaniji Capital Holding za 10,3 miliona KM. No zaključno s posljednjim danom prošle godine ugovor o prodaji je poništen.

To je potvrđeno u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji je vlasnik objekta.

“Ugovor je automatizmom raskinut 31.12.2020. iz razloga jer kupac nije izmirio ugovorene obaveze”, rečeno je iz Zavoda.

Capitol Holding je uplatio depozit od 1,3 miliona KM, odnosno 10 posto od ukupne prodajne cijene, ali nije uplatio ostatak novca do roka preciziranog ugovorom.

U međuvremenu je na adresu Zavoda stigla je nova ponuda za kupovinu. Biznisinfo piše da je riječ je o sarajevskom biznismenu Nerminu Hubiću koji na mjestu Doma penzionera želi graditi ekskluzivni poslovno-stambeni objekat.

On je putem advokatske kancelarije Zavodu uputio pismo u kojem je izrazio interes za kupovinu objekta.