Počinje 46. Sajam šljive u Gradačcu

0
114

U Gradačcu će danas biti otvoren 46. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije “Sajam šljive”.

Ceremoniji će prisustvovati brojni zvaničnici, izlagači i prijatelji ove najstarije bosanskohercegovačke specijalizovane privredne manifestacije.

”Na ovogodišnjem Sajmu šljive svoje proizvode i usluge prezentovat će oko 310 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona i EU. Posjetioci će moći vidjeti prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Predstavit će se i obrtničke komore, poljoprivredne zadruge, tursitičke zajednice, lokalni poduzetnici i firme iz tuzlanskog, sarajevskog i posavskog kantona te Grada Zagreba, koji je sa Obrtničkom komorom partner ovogodišnjeg Sajma šljive, rekao je Hašim Šabanović, direktor firme „Gradačački sajam“ d.o.o. Gradačac.

I ove godine će biti održano stručno savjetovanje za poljoprivrednike na Poljoprivrednom gazdinstvu „Krušik“ u Donjem Skugriću (Modriča), i predavanje za pčelare na 2. sajmu pčelarstva i pčelinjih proizvoda, koji će se održati kao prateća manifestacija Sajma šljive.

Bit će dodijeljene sjamske medalje za kvalitet izloženih prozvoda, „Velike Krušikove medalje“ za jaka i alkoholna pića te medalje za kvalitet ocijenjenih medova.

Plakete za afirmaciju i unapređenje Sajma šljive biće uručene dugogodišnjim prijateljima, partnerima i pokroviteljima manifestacije Stjepanu Mesiću i Milanu Bandiću, Županiji Posavskoj i Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, te izlagačima i sponzorima Lactalis BH d.o.o. Gradačac, Mlijekoprodukt d.o.o. Kozarska Dubica i Meggle d.o.o. Posušje kao i medijskom pokrovitelju Radio televiziji Tuzlanskog kantona.

Plave gradačačke noći upotpunit će bogat i zanimljiv kulturno-zabavni program. Ovogodišnji 46. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive održat će se od 28. do 31 augusta.