Prenos znanja važna tačka u radu sa dijasporom

Bosanskohercegovačke IT firme trebale bi praviti svoje proizvode i plasirati ih na tržište, a ne samo prodavati inžinjerske sate, istaknuto je danas na predavanju u Biznis centru bh. dijsapore u Sarajevu.

0
109

Poduzetnik i predavač Elvir Čaušević, govoreći o temi “Razvijanje vlastite proizvodnje umjesto naplaćivanja radnih sati”, istaknuo je da je potrebno “upakovati” proizvod od onoga što firme već proizvode, obraditi marketinški i stvoriti brend, te plasirati ga na tržište.

Do saradnje i volonterskog angažmana gospodina Čauševića koji se uključio u realizaciju radionica DiaWorks došlo je nakon posljednjeg Reconnecta, gdje je njegova video-prezentacija oduševila učesnike skupa.

“Elvir Čaušević je jedno od vrhunskih imena u tehnologiji i tech start-upa. Radi se o čovjeku koji je izumio preko 20 patenata i autor je brojnih znanstvenih studija. On jedno kompleksno predavanje opisuje na jedan živopisan način, uz mnoštvo anegdota. Tako da danas učesnici imaju priliku direktno čuti kako istražiti tržište, testirati proizvode, koje su greške koje se najčešće prave.

Čuli smo primjere od onoga što su uradile velike kompanije, ali i kako su posao pokretali ljudi od početka”, kazao je direktor “Restarta” Salih Musić.

U svom predavanju, Čaušević posebno ističe potrebu većeg učešća domaćih kompanija u različitih tačkama procesa proizvodnje.

“Mnoge naše firme rade od projekta do projekta po zahtjevu klijenta, npr. od 7. do 12. tačke razvoja njihovog proizvoda, a trebali bi da rade sve od prve do stote tačke razvoja i plasiraju svoj proizvod na tržište”, pojasnio je Čaušević.

Naveo je da bi najbolje da se IT firme u BiH uvežu sa marketinškim firmama, a potom i sa bh. dijsporom radi podrške razvoju firmi i plasiranja proizvoda u inostranstvo.

Armin Alijagić iz Biznis centra bh. dijaspore naglasio je da, osim informacija i podrške koju pružaju investitorima iz dijaspore, organizuju i ovakva predavanja putem kojih žele da aktiviraju finansijske resurse iz dijspore i iskoriste iskustva koja su tamo stekli.

“Ovo je već treća radionica i želimo da nastavimo s ovim aktivnostima kako bi Biznis centar bh. dijsapore učinili mjestom okupljanja domaćih privrednika i investitora iz dijaspore koji su voljni da prenesu svoja znanja”, kazao je Alijagić.

Predavanje je organizovano uz podršku USAID Projekta “Diaspora Invest