Počiteljska Tvrđava – bogati spomenik srednjovjekovne Bosne

Prvi put se spominje u pisanim dokumentima 1444. godine, a od 1463. do 1471. godine bio je pod vlašću ugarske posade

0
3

Smještena na lijevoj obali rijeke Neretve, duž magistralnog puta od Mostara prema Čapljini, Počiteljska tvrđava predstavlja izuzetno važan spomenik srednjovjekovne Bosne. Nastala je tokom srednjeg vijeka i služila je kao administrativno-upravni centar župe Dubrava, u oblasti Hum.

Iako nema potvrđenih podataka o graditelju, pretpostavlja se da je tvrđavu izgradio bosanski kralj Tvrtko I. Prvi put se spominje u pisanim dokumentima 1444. godine, a od 1463. do 1471. godine bio je pod vlašću ugarske posade. Nakon toga, postaje dio Osmanlijske imperije sve do 1878. godine.

Kompleks tvrđave, nazvan Počitelj, nastajao je sukcesivno od XVI do XVIII stoljeća. Najstariji dio tvrđave je srednjovjekovno jezgro s donžon kulom iz kraja XIV stoljeća. U drugoj fazi gradnje, iz druge polovine XV stoljeća, dodana je Gavrankapetanova kula i dio bedema.

Prije 1698. godine, tvrđava je značajno proširena i ojačana većim odbrambenim sistemom koji je uključivao četvrtastu kulom, dvije tabije, Dizdarevu kuću, hambar, tvrđavsku džamiju, čatrnju, dvije velike kapije i dva mala vrata.

Stari grad Počitelj danas je proglašen za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, predstavljajući važan dio kulturne baštine ovog regiona.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here