Sabina Krivdić uspješno korača u svijetu biznisa: Kraljica likera i rakije

Ljubav prema proizvodnji tradicionalnog bosanskohercegovačkog pića pretvorila se u uspješan biznis...

0
150

Iznimna odvažnost, želja za nečim drugačijim i pregršt ljubavi prema prirodi Sabinu Krivdić učinili su uspješnom mladom poduzetnicom koja danas sa svojim brendom Kraljica suvereno korača u svijetu biznisa.

Po zanimanju lektorica, koja je jedno vrijeme zaplivala i u novinarskim vodama, ova Visočanka se prije nekoliko godina otisnula u privatni biznis i otpočela proizvodnju rakije i likera, te potpuno ravnopravno, rame uz rame, stala sa svojim muškim kolegama, otvorivši prvu craft destilariju na čijem je čelu žena. Iako na prvu lektorisanje, novinarstvo i poduzetništvo i nemaju baš neku poveznicu, taj put, uvjerila nas je Sabina, itekako je smislen.

– Lektorski posao sam obavljala za lokalni portal u Visokom, a onda preuzela i ulogu novinarke. U toj ulozi imala sam mogućnost da se informišem o razvoju i mogućnostima poduzetništva, te da budem u toku sa novostima kada se radi o pogodnostima koje nudi konkretno poljoprivredna proizvodnja, koja je sada postala moje osnovno zanimanje. U sklopu nje registrovana je i destilerija, a odluku da osnujem privatni biznis donijela sam na osnovu podataka koji su mi bili dostupni kao novinarki, govori Sabina.

Pečat zanatske proizvodnje

Ni ljubav prema proizvodnji tradicionalnog bosanskohercegovačkog pića – domaće rakije – nije došla slučajno. Naša sagovornica ističe kako, nažalost, nismo ni svjesni kvalitete kvalitete sirovina i proizvoda koji nas okružuju.

– Ovo je zemlja bogata prirodnim resursima koji propadaju jer mi ne znamo cijeniti vlastita prirodna bogatstva, dok istovremeno vrednujemo tuđe. Stalno ponavljam da su rakija, ali i drugi tradicionalni proizvodi, nepravedno zapostavljeni. Rakija je jako kvalitetno piće kada se proizvodnji pristupa ispravno i kada se pridržavamo cijelog procesa. Ljubav prema ovom pozivu se javila upravo iz navedenih razloga. Sretna sam što imam priliku pokazati da možemo imati kvalitetne domaće proizvode, kaže nam i naglašava da talenat duguje porodičnoj tradiciji proizvodnje odakle nosi osnovna znanja, ali i vlastitoj znatiželji za isprobavanjem novih okusa.

Prvi proizvod koji je napravila bio je liker od maline. Imala je svoj malinjak, pa se upustila u eksperimentisanje.

– Prve reakcije su bile odlične, tako da sam odlučila cijelu priču proširiti novim proizvodima, odnosno delikatesnim i rijetkim rakijama. Sada u ponudi imam likere i rakije od maline i meda, a u pripremi su i liker i rakija od višanja. Nastojim da ponuda bude drugačija, originalna, ali istovremeno da predstavlja naše područje i uključuje samo naše sirovine, govori.

Jedina je žena u BiH koja se bavi craft destilarijom, a prednosti zanatskog tipa proizvodnje u odnosu na onaj industrijski, kako naglašava, jednake su i za proizvođača i za kupca.

– Proizvođači su najčešće zaduženi za cijeli proces proizvodnje i ako svoj posao obavljaju odgovorno i s ljubavlju, prisvajaju sve zasluge. Ako ste, kao ja, zaljubljenik u proizvodnju i svu dinamiku koju donosi, uživat ćete u svakom segmentu posla koji obavljate. S druge strane, kupci su sigurni da se radi o kvalitetnom proizvodu jer svaki craft proizvođač se maksimalno posvećuje svakoj boci koja izađe iz destilerije. Industrijska proizvodnja nema taj lični pečat i posvećenost. Industriji je najbitnija zarada i ljudi to sve više prepoznaju. Zato su male destilerije sve popularnije. A činjenica da sam jedina žena u BiH u ovoj ulozi je još jedna od prednosti jer izaziva znatiželju, govori i naglašava kako danas u poslovanju možda i nije bitno da li ste muškarac ili žena, već je važno je da ste svjesni svojih vrijednosti, važno je da stalno učite i volite to što radite, važno je da poštujete sebe i druge i da ste odgovorni u poslu koji radite.

Važne su, mišljenja je, i prilike za predstavljanje domaćih proizvođača. Naime, u regionu, ali i u BiH, u posljednjih nekoliko godina organizovano je više festivala koji su posvećeni unapređenju proizvodnje rakije, kvaliteti i edukaciji. Većina ih je takmičarskog karaktera, što omogućava proizvođačima da se pozicioniraju, ali i da eventualno od stručnih osoba saznaju gdje su napravili greške i kako da poboljšaju proizvode.

– Posebno bih istakla spremnost naših stručnjaka kao što je profesorica Nerma Spaho da pomognu sa stručne strane i omoguće nam da iz godine u godinu imamo kvalitetniju ponudu. Festivali su također dobra prilika za razmjenu iskustava sa starijim kolegama i kolegama koji dolaze iz drugih država, kaže Sabina.

Kraljevski okus

A kako ništa u ovoj priči o malom, ali uspješnom obrtu nije slučajno, tako ni naziv Kraljica nije došao “tek tako”. Kraljevskom nazivu brenda vodio je, naravno, kraljevski grad Visoko.

– Kad sam uspjela napraviti rakiju od meda, a riječ je o rakiji koja se smatra najstarijim pićem našeg podneblja, trebao mi je odgovarajući naziv koji bi objedinio više meni važnih stvari: da ukazuje na kvalitet, da je ženskog roda i da ima veze sa našom istorijom. Visoko je kraljevski grad, a kvalitetnu rakiju smatram kraljevskim užitkom.

A kraljevski užitak je itekako nagrađen. Sabina je na brojnim festivalima osvojila značajne nagrade za vrhunski kvalitet, što je itekako podstrek za dalji rad i usavršavanje.

– Nijednu nagradu ne bih izdvojila, jer svaki put kad čujete naziv svog brenda i poziv da preuzmete nagradu, trenutak je u kojem zaboravljate sve probleme na koje ste naišli, sav dug i naporan rad i jedino što osjećate je ponos, ističe za kraj naša sagovornica.

(Oslobođenje)