Sajam šljive u Gradačcu od 28. do 31. augusta

0
114
Plums. Blue and violet plums in the garden on wooden table.

Tradicionalni, već 46. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajam šljive održat će se u Gradačcu od 28. do 31. avgusta. Na najstarijem specijaliziranom sajmu u Bosni i Hercegovini očekuje se da svoje proizvode predstave brojni izlagači iz BiH i inozemstva. U četiri dana sajma bit  će organizirane prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz sektora proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava.

Također, održat će se i niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i biznisa.

Kao i do sada, organizatori, Gradačački sajam, će se potruditi biti dobar domaćin kako bi dugogodišnjim prijateljima, ali i novim poslovnim partnerima pružili priliku da se što bolje predstave javnosti. Posjetitelji će moći uživati u bogatoj ponudi izloženih proizvoda na oko 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora. Na Sajmu će se održati savjetovanje o najnovijim naučnim dostignućima i primjeni novih tehnologija u sektoru proizvodnje i prerade hrane. Poljoprivrednici će imati priliku saznati neke od najvažnijih informacija i preporuka za uspješno bavljenjem agrarom.

Kako je Gradačac šljivarski kraj, Sajam će biti prilika za razgovor o tome kako domaći poljoprivredni proizvodi mogu biti konkurentni na inozemnom tržištu. Jedan od pozitivnih primjera je svakako izvoz šljive u zemlje EU i rusko tržište i brend “BH šljiva“.

Osim izložbe sajamskih eksponata nekih od najznačajnijih proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda, predstavit će se brojne organizacije i institucije koje podržavaju i promoviraju ovu privrednu granu. Na Sajmu u Gradačcu nastupit će proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, proizvođači i prerađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije, domaćih životinja i brojni drugi.

I ove godine će biti dodijeljena prestižna priznanja i medalje za kvalitetu Sajma šljive. Na Poljoprivrednom gospodarstvu “Krušik“ u Skugriću Donjem ocjenjivat će se rakije, a najboljima biti uručene velike medalje.  Ova tradicionalna privredna manifestacija je postala redovan sadržaj sajamskog kalendara brojnih izlagača u Bosni i Hercegovini i regiji.