Skinimo maske!

0
142

“Nisam mogla vjerovati da su ovo djeca većinom sama uradila i da su ovako snažnu poruku poslali u svijet”, komentar je Ljiljane, dramskog pisca, na upečatljivu predstavu koju je 23 mlada glumca-amatera pripremilo potpuno samostalno – od teksta, preko izrade maski, scenografije, do izbora muzike, svjetlosnih i zvučnih efekata.

Uz pomoć kolega iz Banje Luke – koji su porijeklom iz Bihaća – mladi iz Bosanske Krupe, Bihaća i Novog Grada su, u okviru inicijative “Kamp budućnosti – Skinimo maske”, kreirali navedenu predstavu, te je odigrali pred stanovnicima Novog Grada (bivši Bosanski Novi), po pljusku i nevremenu – ali uz prisustvo publike!

Osim predstave, mladi su prisustvovali razgovorima na teme izgradnje povjerenja, istinskog pomirenja i zajedničkog života. Ohrabruje činjenica da je razgovore otvorio predsjednik Skupštine opštine Novi Grad, Mirko Zgonjanin, inače dugogodišnji direktor preduzeća “Sana”, u kojem su decenijama radile većinom žene svih vjera i nacionalnosti. Zgonjanin je mladima pričao o njihovom zajedničkom radu i prijateljstvu i o tome kako su jedni drugima pomagali da izvrše normu.

U razgovor se uključio i učitelj u penziji, Sulejman Ljubljankić, koji je svoj radni vijek proveo kao učitelj u srpskom selu i koji je govorio o tome kako je i dan-danas i više nego dobrodošao u tom selu. Sulejman je pričao i o tome kako je nekad bilo na plesnim večerima, zajedničkim putovanjima i o jednom divnom i nezaboravnom zajedničkom životu. Na kraju se u razgovor uključila i Azra Zanačić, član Teatra mladih iz Bihaća, koja je ispričala svoju priču o mladim ljudima iz njenog grada i zajedničkom životu.

No, najveću pažnju je, ipak, privukla predstava, koja je izazvala oduševljenje, a zajednička poruka je bila: “Skinimo maske i pokažimo stvarno lice. Nama ne trebaju maske, nama treba ljubav.”

“Kamp budućnosti – Skinimo maske” podržan je kroz program malih grantova USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji provodi CRS sa partnerima.