Tvrđava Pavlovac – utvrđeno naslijeđe iznad rijeke Prače

Iako su Osmanlije zauzele Pavlovac 1463. godine, tvrđava je zadržala svoj značaj sve do 1550. godine kada je napuštena

0
3

Tvrđava Pavlovac, poznata i kao Novi u Prači, smještena iznad lijeve obale rijeke Prače, predstavlja značajno kulturno i historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine. Građena na strmoj uzvisini koja tvori kanjon iznad rijeke, ova tvrđava se uzdiže na visini od 1074 metara nadmorske visine.

Izgrađena s ciljem zaštite trga Prače, koji se nalazi udaljen oko dva kilometra nizvodno, tvrđava je bila nezaobilazni dio vojne strategije vlastele roda Pavlovići. Iako je prvobitno utvrđenje na ovom mjestu postojalo još u 15. vijeku, tvrđava Pavlovac je ponovno izgrađena u istom periodu.

Sa nepravilnim oblicima prilagođenim terenu, tvrđava se prostire na površini od oko 100×50 metara. Prilaz tvrđavi omogućen je sa sjeverozapadne strane, dok su sjeverna i sjeveroistočna strana zaštićene sa četiri petougaone kule. Umjesto uobičajenih kula, tvrđava ima bastion, a na istočnoj strani se nalazi kvadratna kula sa bedemima visokim na pojedinim mjestima i do 7 metara.

Iako su Osmanlije zauzele Pavlovac 1463. godine, tvrđava je zadržala svoj značaj sve do 1550. godine kada je napuštena. Danas, ostaci Pavlovca su zarasli u bukovu šumu i zaklonjeni od pogleda prolaznika, dok sistematska arheološka istraživanja tek predstoje.

Pored svoje historijske važnosti, Pavlovac je postao predmet legendi među lokalnim stanovništvom, uključujući i priču o Prokletoj Jerini, ženi despota Đurđa Brankovića, koja je prema modernoj legendi rezidirala u gradu.

Uprkos izazovima koje donosi moderno doba, tvrđava Pavlovac i dalje ostaje podsjetnik na bogatu prošlost ovog područja i čeka na daljnja istraživanja i očuvanje za buduće generacije.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here