U galeriji Zvono otvorena izložba “Sarajevo u srcu Pariza” Milomira Kovačevića Strašnog

0
97

U sarajevskoj galeriji Zvono otvorena je izložba fotografija “Sarajevo u srcu Pariza” iz proširenog ciklusa autora Milomira Kovačevića Strašnog.

Kovačević je objektivom zabilježio predmete, kućne potrepštine i druge “sitnice” emotivne vrijednosti koje su u Pariz ponijele Sarajlije nastanjene tamo usljed proteklog rata ili drugim povodom. Na taj način Strašni je kroz ovu izložbu ispričao priču o Sarajevu u srcu Pariza.

“Projekt za izložbu ‘Sarajevo u srcu Pariza’ dugo je sazrijevao u meni. Od početka sam znao da se ne može realizovati bez učešća svih onih koji su činili dio Sarajeva i koji su se, iz različitih razloga i na razne načine, našli danas u Parizu. Polazeći od tog saznanja, ideja da fotografišem predmet koji svakog učesnika veže za Sarajevo se jednostavno nametnula sama od sebe. Jer čega može biti dražeg ljudskom biću od predmeta koji ga podsjeća na prošlost, na grad u kojem je odrastao, na porodicu ili neki nezaboravni trenutak? Iako je danas broj izloženog dostigao simboličnih 200 fotografija, namjera mi je da na ovom projektu nastavim sve dok bude bilo ljudi koji u njemu žele da učestvuju i da mu, pomoću svog ličnog predmeta, doprinesu. Ima tu, naravno, i moje lične priče…”, rekao je Strašni.

Ova izložba otvorena je kao dio međunarodnog festivala književnosti Bookstan koji će u Sarajevu biti održan od 3. do 7. jula.