Alma Ras lider tekstilne industrije u Bosni i Hercegovini

0
3

Alma Ras, poznatu bosanskohercegovačku kompaniju, lidera donjeg rublja i spavaćeg programa prethodnu 2021. godinu okarakterisali su brojni rezultati, pa čak i rekordni u određenim segmentima poslovanja počevši od broja uposlenika, do rasta prometa za 16% u odnosu na 2020. godinu.

Mogu se pohvaliti i širenjem maloprodajne mreže, web shop-a i na drugim tržištima, te mnogobrojnim inovacijama u projektima i novim proizvodima, a sve to zahvaljujući lojalnim kupcima koji prepoznaju kvalitet brendova ove kompanije više od dvije decenije.

Svjesni sve većih želja potrošača, pored konstantnog podizanja kvaliteta, kontinuirano rade na inovacijama i svjetske trendove donose na bh. tržište.

“Uz angažman iskusnih konsultanata iz Deloitte uspješno smo prošli i tranziciju upravljanja kompanijom. Uz najbolju svjetsku i regionalnu praksu, implementirana su pravila i propisi koji će dodatno učvrstiti upravljanje, ali i osigurati daljni razvoj kompanije, imenovanjem nove Uprave Društva i harmoniziranjem svih odjela u zajednički sistem djelovanja, gdje je u fokusu klijent, odnosno kupac”, riječi su g. Rasima Memagića, izvršnog direktora kompanije Alma Ras.

Prethodne godine izašli su na američko tržište zahvaljujući saradnji s tekstilnom kompanijom Commando, te je intenzivirana saradnja s globalnim liderom Hugo Boss.

Zahvaljujući kontinuiranom rastu, prošle godine je otvoreno 86 novih radnih mjesta, što je ovu kompaniju dovelo do sastava od 1296 uposlenika, a već početkom ove 1300 članova. Posebno su ponosni na činjenicu da su imali 38 internih unapređenja, a od tog broja čak 84% uposlenika bili su šivači. Sve ovo je omogućio ARcademy centar koji su osnovali još 2020. godine. Zahvaljujući ovoj ideji, lakše prepoznaju afinitete i mogućnosti napredovanja uposlenika su mnogo veće.

Pored internih resursa, predavača i iskustva organizacije, usko sarađuju i angažuju eksterne predavače. Ovo ulaganje smatraju još jednim načinom da na duži vremenski period očuvaju stabilnost kompanije i konkurentnost. Samo prošle godine, u Alma Ras uposlenike investirano je 340.000 KM. Čvrsto vjeruju da je zajednički rad na poboljšanju uslova rada i kreiranju pozitivnog radnog okruženja, njihovu kompaniju i ove godine dovelo do titule najpoželjnijeg poslodavca u kategoriji Fashion&Retail.

Ulaganje u infrastrukturu u iznosu od 1.853.000 KM

Najznačajniji infrastrukturni projekat koji su započeli u ovoj kompaniji, jeste nova upravna zgrada u Visokom. Objekat se prostire na 1200 m, a enterijer je uređen prema najnovijim svjetskim standardima. Završetak radova očekuje se početkom marta, kada će se i obilježiti 24 godine uspješnog postojanja i poslovanja ove kompanije. Proširena je i mreža maloprodajnih objekata, te je otvoren i četvrti objekat u Sloveniji, dok su u BiH otvorili još jednu poslovnicu u Mostaru i Cazinu, te su renovirani postojeći objekti u Tuzli i Gradišci.

Inovacije u proizvodnji i usmjerenje na održivi razvoj

Prethodna godina donijela je uspjeh i Alma Ras brendu čiji kreativni tim je lansirao prvu kolekciju kupaćih kostima u vlastitoj proizvodnji. Razvijanje jednog ovakvog proizvoda zahtjevalo je usavršavanje i implementaciju sasvim nove tehnike, gdje je bila potrebna dodatna edukacija uposlenih.

Alma Ras kao kompanija koja teži ekološkoj i društvenoj osvještenosti, svoje poslovanje je i usmjerila ka tome. Pokrenuti su i određeni eko projekti koji su doprinijeli lokalnim zajednicama, te su učestvovali u mnogim projektima za zbrinjavanje otpada. Svi ti procesi doprinijeli su da u izazovnoj 2021. godini dobiju i jedan od najvažnijih certifikata u tekstilnoj industriji, a riječ je o GOTS certifikatu.

To znači da će i implementirati i najnoviji trend u svijetu, tj. ići u smjeru razvoja novih organskih proizvoda. Više će biti usmjereni na održivi razvoj, te planiraju instalirati solarne panele, smanjiti otpad u proizvodnom procesu. U planu je nabavka i nove krojne linije zahvaljujući kojoj će se smanjiti potrošnja energije za 30 posto, ubrzati proces proizvodnje, te unaprijediti kvalitet proizvoda.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here