Bosna i Hercegovina najviše izvozi željezo i struju, a najviše uvozi naftu

0
130

Liste najvećih naših uvoznika i izvoznika skoro su iste kao i ranijih godina.

Prošla 2020. godina opet je na prva mjesta gurnula Holdinu i ArcerolMittal.

Prema informaciji Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, najveći uvoznik u našu zemlju je naftni gigant Holdina. Slijedi zenički ArcerolMittal, lukavački GIKIL te Violeta.
ArcerolMittal najveći je izvoznik, slijedi zvornička Alumina te Sisecam Soda iz Lukavca. GIKIL je četvrti, a EFT – rudnik i termoelektrana iz Starana peti.Podaci o najvećim izvoznicima u BiH u ovoj, ali i ranijim godinama, pokazuju da se tu uglavnom radi o velikim predratnim sistemima tzv. bazne industrije koji uglavnom nude poluproizvode poput željeza, koksa ili glinice, u analizi zvaničnih podataka za Klix.ba kaže ekonomski analitičar Damir Bećirović.

“Dok u razvijenom svijetu dominira izvoz usluga i visokotehnoloških proizvoda mi i dalje izgleda slijedimo onu socijalističku mantru o hiljadama tona. Druga interesantna stvar jeste da niti jedan od vodećih izvoznika ne dolazi iz Sarajevskog kantona, koje je ekonomski daleko najrazvijeniji dio BiH što govori o tome kako je organizirana naša ekonomija i da se bazira prvenstveno na uvozu i potrošnji. Te činjenice naravno usmjeravaju investitore da ne ulažu u industriju i proizvodnju jer je očito lakše uspjeti kroz investiranje u tržne centre, nekretnine i slično”, zaključio je Bećirović.