C-HER Konferencija kao ključ razvoja ženskog poduzetništva u BiH

0
16

U Sarajevu je 28. januara  u prostorijama Tershouse Sarajevo održana C-Her konferencija, koja ima za cilj promovisanje uspješnih poduzetnica, liderki i menadžerica iz cijele Bosne i Hercegovine. Cilj konferencije je da kroz lične primjere uspješnih žena u našem društvu, mladim poduzetnicama se predstave sve etape kreiranja poduzetničkog puta i mehanizmi kako izgraditi uspješnu karijeru iz različitih oblasti. Kroz interaktivne radionice i praktične treninge, poduzetnice su imale priliku da unaprijede svoje vještine, pristup radu i poslovnu filozofiju.

„Ideja vodilja same konferencije pored upoznavanja sa mogućim preprekama na poduzetničkom putu, je umrežavanje i stvaranje novih konekcija za uspješan razvoj biznisa. Ova konferencija želi da osnaži i ohrabri žene u njihovom samostalnom djelovanju“, ističe Uma Đurić, programska koordinatorica Small Steps i Shia & Kark.

Kreiranje uspješnog biznisa na tržištu nije moguće ostvariti bez preuzimanja liderske uloge, i razvoja pravilnog oblika komunikacije prilikom poslovanja. „Uloga liderke se ne provodi samo na poslu već i u svakodnevnom životu. Poduzetnici moraju da shvate da su zapravo oni vjetar u jedra društva, koji pokreću pozitivne procese. Povezivanje u društvenom djelovanju je ključ za razvoj svakog društva“, naglasila je Amra Pandžo, stručnjakinja za teambuilding i komunikacije Shia & Kark. Amrina uloga je prvenstveno bila osnaživanje, teambuilding te predstavljanje jednog modela u kojemu jedna kompanija može najbolje da funkcioniše. Posebno se osvrnula na ženski ugao, na to što žene sprječava da krenu prema ostvarivanju svog punog potencijala. Razgovaralo se o strahovima, ali i o tome kako ih prevazići.

Ulazimo hrabro, izlazimo iz svoje zone komfora, malo je teško i nezgodno ali onda naučimo da se nekada treba reći odlučno ne, ili da se kaže odlučno da, da se uđe u nešto zavisno od toga šta je čiji strah i kako se obračunati s njim. Malo smo se igrale, napisale smo na balonima svoje strahove te smo ih simbolično probušili i poslali poruku svojoj podsvijesti da možemo da se nosimo sa svim što je u nama. Žene su veliki potencijal ovog društva, mogu doprinjeti I razrješavanju trenutne krize kao što je bilo I poslije ratova. Jas am proglašena jednom od jedanaest žena koje su širile mir u to vrijeme. Sad je vrijeme poduzetništva, sada je vrijeme da krenemo i uzmemo kapital da možemo određivati kuda ide ovo društvo„ poručila je Pandžo.

U finalnom dijelu konferencije, održana je sesija B2B Cafe, na kojoj su najuspješnije liderke i poduzetnice iz BiH podijelile svoja lična iskustva na svom poduzetničkom putu. Na B2B Cafeu, svoja iskustva su predstavile Amra Hašimbegović, direktorica agencije Global Marketing Solutions, Nađa Lutvikadić-Fočo, rukovoditeljica sektora za upravljanje promocijom BH Telecoma, Arduana Pribinja, urednica i novinarka Al Jazeera Balkans, i Amra Začina, suosnivačica kompanije Ministry of Programming.