Delegacija EYOF-a 2019 preuzela “Baklju mira”

Delegacija Evropskog olimpijskog festivala mladih EYOF 2019, predvođena gradonačelnicima Sarajeva i Istočnog Sarajeva, preuzela je danas u Rimu "Baklju mira" od Evropskog olimpijskog komiteta.

0
100

Osim baklje, gradonačelnici su dobili i Maslinovu grančicu, simbol mira i zajedništva.

Prvi je to put u istoriji održavanja EYOF-a da baklju preuzimaju dva grada iz jedne države.

“Ovo su nezaboravni trenuci, za cijeli tim i mene lično, ali i sve ljude u Bosni i Hercegovini. Preuzeli smo obavezu da uime ljudi koji rade na ovom projektu garantiramo da će svi koji dođu u Sarajevo doživjeti nezaboravne trenutke, kao i mi što smo doživjeli danas u Rimu”, rekao je direktor EYOF-a 2019 Senahid Godinjak.

U Banja Luci u subotu će biti organizovan doček “Plamena mira” u zgradi Vlade Republike Srpske, a zatim će biti svečano dočekan na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

“Ovo je još jedan u nizu događaja koji je veoma važan za gradove Sarajevo i Istočno Sarajevo. Prije svega, trebamo se zahvaliti domaćinima – Evropskom olimpijskom komitetu (EOK) koji je omogućio da danas budemo na ovom važnom mjestu”, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković. 

Predsjednik Koordinacione komisije EOK-a Jozef Liba od početka priprema za EYOF 2019, daje veliku podršku timu koji organizuje ovaj događaj.

“Ovo je nezaboravan trenutak za sve nas, i EOK i gradove Sarajevo i Istočno Sarajevo. Siguran sam da je ovo dan za pamćenje za cijelu Bosnu i Hercegovinu, jer Olimpijski plamen se vraća u ovu državu koja je bila domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine”, istakao je Liba.

Gradonačelnik Abdulah Skaka navodi da je veoma počastvovan što ima priliku da danas učestvuje u ovom istorijskom trenutku za Bosnu i Hercegovinu.

“Sretan sam i ponosan što sam na čelu Grada Sarajeva u kojem će ponovo biti upaljen olimpijski plamen 10. februara. Danas smo primili još jedan važan dar, grančicu mira, koja nosi važnu poruku. Ona simbolizuje mir, ono što mi živimo u Sarajevu. Vjerujem da ćemo u vremenu koje je pred nama raditi veliki broj zajedničkih projekata, te da su pred gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo i narodom BiH pozitivna vremena”, podvukao je Skaka. 

Olimpijski plamen će do ceremonije otvaranja biti smješten u Gradu Sarajevu, nakon čega će biti dio bogate izložbe Olimpijskog muzeja, saopćeno je iz EYOF-a.