Dvanaest firmi ispunjava uslove za izvoz mlijeka u EU

Bosna i Hercegovina ima 12 firmi iz kojih je moguće izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u EU, a ako bude novih koje zadovoljavaju propise, biće dodate na listu, izjavio je danas, 30. januara, u Sarajevu zamjenik direktora Kancelarije za veterinarstvo BiH Pavo Radić.

0
112

Na edukaciji u okviru programa Obuka za sektor mljekarstva o zahtjevima za izvoz mlijeka i proizvoda od mlijeka, Radić je pojasnio da Kancelarija i inspekcija svakodnevno obilaze i nadgledaju objekte i kako budu zadovoljavali kriterijume, tako će se i dodavati na listu izvoznika, prenosi Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, cilj današnje edukacije je da se privredni sektor i ostali nadležni upoznaju sa legislativom EU, kako bi se nesmetano izvozilo mlijeko i mliječni proizvodi.

On je podsjetio da je BiH 2016. godine, kada je dobila odobrenje za izvoz u zemlje EU, bio odobren izvoz po regulativi Evropske komisije za kolonu C, a sada je to učinjeno za kolone A i B.

„Naš zadatak je da se sa tom uredbom upoznaju inspektori i službenici, kako bi mogli napraviti plan službenih kontrola, ali i privatni sektor, te šira javnost“ – istakao je Radić.

Kako je rečeno danas iz Kancelarije za veterinarstvo BiH, firme koje imaju dozvolu za izvoz u EU su Inmer Gradačac, Euro Food Sarajevo, Meggle Posušje, Mljekara Pađeni Bileća, ZZ Livač Laktaši, Mlijekoprodukt, Mljekara Livno, Milkos, Meggle Mljekara Bihać, Mliječna industrija 99 Gradačac, Poljorad Travnik i Eko sir Puđa Livno.