Prozorak, “Heroj norveške industrije”

Norveški Institut za tehnologiju (NTI) za 2018. organizovao je takmičenje "Heroj norveške industrije" koje bira najuspješnijeg pojedinca.

0
123

Žiri je jednoglasno odabrao Harisa Jašarevića kojem je pripalo priznanje “Heroj norveške industrije”. Bravo!

Sulejmana Jašarevića iz Prozora period iz 90-ih godina prošlog vijeka preko Hrvatske odvelo je u Norvešku… U Hrvatskoj mu se 1993. rodio i sin Haris kojeg ostatak životnog puta vezuje upravo za tu skandinavsku zemlju. Haris je jedan od svijetlih primjera potencijala, predanosti i, na kraju, uspjeha karakterističnog za mnoge mlade ljude iz BiH koji se dokažu i potpuno afirmišu van njenih granica.

To je mladić o kojem se proteklih dana u norveškim medijima mnogo pisalo i govorilo, i to s velikim razlogom.

Naime, još 2017. Haris je uspješno okončao studije na Univerzitetu u Haldenu. Sam odabir postdiplomskog, ali i činjenica da je, u tom smjeru, bio prvi student koji se odlučio za takvo nešto, još tada su privukli veliku pažnju.

Radilo se o smjeru robotike. Tema Harisovog diplomskog rada bio je patent koji je još uvijek u fazi objavljivanja. A kako to obično bude u naprednim i razvijenim zemljama, Harisovo znanje i sposobnost nisu ostali samo mrtvo slovo na papiru.

Vrlo brzo je dobio priliku da se zaposli i svoje ideje i vizije pretvori u praksu. Radno je angažovan u jednoj od najvećih norveških kompanija za proizvodnju slatkiša i grickalica.

Radi kao inženjer i rukovodilac projekta za automatizaciju i robotizaciju tvornice. Znanje sa studija ugradio je tako što je za samo godinu dana u pogon uveo nekoliko robota i mašina koji su smanjili broj radnika i značajno poboljšali i unaprijedili proizvodnju.

Time je skrenuo pažnju javnosti na sebe i dao do znanja da itekako ima šta da pokaže i ponudi.

Norveški Institut za tehnologiju (NTI) za 2018. organizovao je takmičenje kroz koje bira najuspješnijeg pojedinca kojem pripadne priznanje “Heroj norveške industrije”.

Takmičenje se provodi na nivou cijele države, a stručni žiri čine renomirana imena norveške industrije. U najužem izboru za 2018. ostalo je šest kandidata, među njima i Haris.

Njegov izbor u uži krug bio je poseban iz barem dva razloga. Haris je bio uvjerljivo najmlađi od ostalih kandidata, a i period od svega godinu dana koliko je bilo potrebno da patentira svoje zamisli i dokaže se kao budući potencijal.

Za žiri nije bilo dileme pa je donesena očekivana odluka: heroj norveške industrije za 2018. godinu je – Haris Jašarević.

(NN/Al Jazeera Balkans)