Milkos ponovo izvozi na Kosovo

0
51

Proizvodi sarajevske mljekare Milkos vraćaju se na police marketa na Kosovu nakon što je tamošnja vlada ukinula takse na proizvode iz BiH i Srbije, uvodeći mjere reciprociteta u odnosu na Srbiju. Odluka važi do 15. juna, kada će se sagledati rezultati njene primjene.

Dok traje pandemija koronavirusa, ove ohrabrujuće informacije za Oslobođenje je potvrdio Adin Fakić, direktor Milkosa. Skoro 18 mjeseci je prošlo otkako je Kosovo uvelo takse, pravdajući se da želi zaštititi domaću proizvodnju i ujedno kršeći CEFTA sporazum.

– Stupili smo u kontakt sa našim kupcem sa Kosova i usaglasili se da ćemo nastaviti saradnju. Napominjem da mi izvozimo na Kosovo 10-12 godina, te da su svake godine zabilježene opstrukcije od Kosova vezano za otežavanje ili potpuno obustavljanje izvoza, tako da nikad nismo dostigli puni kapacitet. Datum 15. juni je ograničavajući faktor i predstavlja neizvjesnost od ponovnog prestanka izvoza, tako da smo se uz saglasnost kupca dogovorili da ćemo ići kamion po kamion sve do 15. juna, kaže Fakić.

Dodaje da će prva pošiljka mlijeka i mliječnih proizvoda krenuti za 10 do 15 dana.

– Dugo nas tu nije bilo i treba da vidimo jesu li nas kupci zaboravili. Kada je u pitanju međudržavni promet robe, postoje određeni zastoji, ali se nije desilo da nešto ne prođe ili da ne dođe iz suprotnog pravca. Nadamo se da će koridor za transport robe ostati aktivan, jer je važno da se nastavi komunikacija i promet robom, ističe Fakić i dodaje da je kompanija imala oko milion eura manje prihoda zbog nemogućnosti izvoza na Kosovo.

Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kaže za Oslobođenje da se u situaciji kada imamo pandemiju, usporeno kretanje, ali i nestašicu robe, postavlja pitanje koliko bh. kompanije imaju kapaciteta da se pozicioniraju na kosovskom tržištu.

– S druge strane, možda je to i dobra stvar, pošto je sada lakše ući u markete i vratiti se na tržište, jer oni imaju nestašicu. Mislim da ova kriza može biti šansa, da je treba iskoristiti i ako ništa, sa minimalnim količinama se vratiti na tržište te stvarati pretpostavke da to bude ozbiljnija priča u narednom periodu. Najviše smo izgubili kada je u pitanju mlijeko, ali i čelik i poznato je da smo izvozili više od 60 miliona KM čelika na Kosovo, govori Egrlić dodajući da je gubitkom ovog tržišta BiH na godišnjem nivou napravljena šteta veća od 140 miliona KM.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže da o ovoj odluci još nema zvaničnog obavještenja ni stava Sekretarijata CEFTA.

– Želim naglasiti da bi ukidanje jednostrano uvedenih taksi pozitivno uticalo na spoljnotrgovinsku razmjenu i nadam se da će privrednici iz BiH biti adaptirani za nastavak poslovne saradnje sa firmama na Kosovu, kaže Košarac.

(Oslobođenje)