Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevo dovodi konferenciju Evropski muzej godine!

0
107

Muzej ratnog djetinjstva je dobio domaćinstvo jednog od najznačajnijih evropskih muzejskih događaja. Godišnja konferencija “Evropski muzej godine” i ceremonija dodjele nagrada najboljim evropskim muzejima održati upravo u Sarajevu, u maju 2019. godine.

Najdugovječniji evropski muzejski događaj ima tradiciju od preko 40 godina.

Svake godine konferencija se održava u drugom evropskom gradu.

Ovo je prvi put da dolazi u BiH, a Muzeju ratnog djetinjstva svakako je pomogla činjenica da je upravo u programu “Evropski muzej godine” osvojio jednu od dvije najznačajnije nagrade, Muzejsku nagradu Vijeća Evrope.

 „Ovo je velika stvar za bh. kulturnu scenu s obzirom da rijetko imamo priliku ugostiti važne konferencije u oblasti kulture. Učinili smo sve što smo mogli da ubijedimo Evropski muzejski forum da je upravo Sarajevo najbolje mjesto da razgovaramo o izazovima i prilikama za evropske muzeje u 21. stoljeću, i sretan sam da smo u tome uspjeli. Ugostit ćemo stotine muzejskih eksperata u našem gradu i učiniti Sarajevo i BiH važnom tačkom na evropskoj muzejskoj mapi za 2019. Godinu“ – rekao je Jasminko Halilović, osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva.

Ovo će biti prvi put da će na konferenciji u program biti uvršteno i predstavljanje muzeja iz zemlje domaćina.

„Naš cilj je bio da se i bh. muzeji adekvatno predstave. Sretni smo da je naš prijedlog prihvaćen i da će to biti dio ove konferencije“  – rekla je Amina Krvavac, izvršna direktorica MRD.

MRD će uskoro objaviti posebne uslove za učešće domaćih muzejskih profesionalaca i studenata.

Više informacija: emya2019.com