“Sjećaš li se Dolly Bell” na pozorišnoj sceni Kamernog teatra 55

"Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem", "šta si zinuo k'o peš?", "hoće li u ovom gradu ikada zasjati sunce kako treba"...

0
448

“Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem”, “šta si zinuo k’o peš?”, “hoće li u ovom gradu ikada zasjati sunce kako treba”… ove i još mnoge druge rečenice iz kultnog filma “Sjećaš li se Doli Bel”, scenariste Abdulaha Sidrana i reditelja Emira Kusturice, uskoro će oživjeti na pozorišnoj sceni!

Glumci Kamernog teatra 55, kojima je pripala čast da budu dio ovog jedinstvenog pozorišnog projekta pod rediteljskom palicom Kokana Mladenovića u saradnji sa dramaturgom Kamernog teatra, Vedranom Fajkovićem,  uradit će i adaptaciju Sidranovog scenarija, odnosno prilagodit će ga pozorišnoj sceni.

Dvanaest glumaca će nositi ovaj projekt do 15. marta kada je predviđena premijera predstave.

Uloge će ostvariti Emir Hadžihafizbegović, Gordana Boban, Davor Golubović, Elma Juković, Mirsad Tuka, Tatjana Šojić, Saša Petrović, Muhamed Hadžović, Sabit Sejdinović, Sin Kurt, Amar Selimović i Saša Krmpotić. Dramaturgiju potpisuje Vedran Fajković, dok je za kostime i scenografiju zaslužna Adisa Vatreš-Selimović.

“Sjećaš li se Dolly Bell” je prvi igrani film koji je režirao Emir Kusturica. Snimljen je 1981. godine. Ovaj film se često uzima kao početak nove bh. škole filma, koja je predstavljala fantastičnu simbiozu italijanskog nadrealizma Federika Felinija i visokoprofesionalnih iskustava praške akademije za film i televiziju, a koja je završila filmovima “Kuduz“ i “Praznik u Sarajevu“ početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Radnja filma odvija se tokom jednog ljeta šezdesetih godina dvadesetog vijeka u Sarajevu. Glavni lik, dječak Dino, spoznaje svijet i odrasta uz filmove koje gleda u lokalnom bioskopu i muziku koju sluša u omladinskom centru, i doživljava svoju prvu ljubav zaljubljujući se u prostitutku Doli Bel koju, po zahtjevu njenog makroa, treba da sakrije.

Probe za predstavu počinju 18. januara, a premijera je planirana za 15. mart.