Zapis o zemlji

„Zapis o zemlji”, kratki epitaf najvećeg našeg pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara iz pjesničke zbirke “Kameni spavač”, objavljene davne 1966. godine, nosi snažnu poruku o bosanskohercegovačkoj državi, na vječitoj vjetrometini sila, negiranja, osporavanja, ponižavanja, tlačenja, od Srednjeg vijeka do današnjih dana.

0
186

Pitao jednom tako jednoga vrli pitac neki

A kto je ta, šta je ta, da prostiš

Gdje li je ta. Odakle je. Kuda je, ta, Bosna rekti

A zapitam odgovor njemu hitar tad dade:

Bosna, da prostiš, jedna zemlja imade

I posna i bosa da prostiš

I hladna i gladna

I k tomu još, da prostiš, prkosna od sna

Top of Form


Mehmedalija Mak Dizdar, Mehmed Alija Dizdar, (Stolac, 17. oktobar 1917. – Sarajevo, 14. juli 1971.), jedan od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika.

Njegovo pjesništvo objedinjuje uticaje iz bosanske hrišćanske kulture, islamske mistike i kulturnih ostataka srednjovjekovne Bosne, a posebno s njenim kamenim nadgrobnim spomenicima. Njegova djela Kameni spavači i Modra rijeka su vjerovatno najznačajnija bosanskohercegovačka pjesnička ostvarenja 20. vijeka. Ona su ujedno i vrhunac Makova stvaralaštva i jedan od najznačajnijih događaja u cjelokupnoj bosanskohercegovačkoj umjetničkoj i duhovnoj historiji.

Osnovnu školu završio je u Stocu, potom odlazi u Sarajevo gdje 1936. stiče gimnazijsku maturu. Već sa 19 godina objavljuje svoju prvu zbirku te prvom zbirkom (Vidovpoljska noć) ulazi u javni život. Početkom Drugog svjetskog rata njemačko-ustaška okupatorska vlast uskraćuje mu mogućnost javnog djelovanja, a on se priključuje ilegalnom oslobodilačkom pokretu. Pred sami kraj rata, njegovi majka, brat i sestra su ubijeni, a on se nikada nije oporavio od ovog zločina, noseći stradanje svoje porodice kao vlastiti grijeh. Njegovo pjesničko ime “Mak” je pseudonim, koji je koristio za vrijeme Drugog svjetskog rata kao partizanski borac. Nakon Drugog svjetskog rata, dijelom provedenog u ilegali Narodnooslobodilačkog pokreta, prvo ostaje vezan uz novine kao urednik lista “Oslobođenje” i preduzeća Narodna prosvjeta koje je u njegovo vrijeme bila jedan od najznačajnijih izdavača na Balkanu, a onda se profesionalno posvećuje književnosti te uređuje časopis “Život”. U Sarajevu je živio i radio do svoje smrti, 14. jula 1971. godine.

Meša Selimović: “Mak Dizdar je uspio uspostaviti pravu vezu sa tradicijom ne čineći nasilja nad njom, obnavljajući stari jezik otkrivajući u njemu potpuno nova značenja, on je uspio premostiti značenja sa srednjovjekovnih natpisa na misli i osjećaje savremenog čovjeka.”

Modra rijeka

Niko ne zna gdje je ona

Malo znamo al je znano

Iza gore iza dola

Iza sedam iza osam

I još dalje i još gore

Preko gorkih preko mornih

Preko gloga preko drače

Preko žege preko stege

Preko slutnje preko sumnje

Iza devet iza deset

I još dublje i još jače

Iza slutnje iza tmače

Gdje pjetlovi ne pjevaju

Gdje se ne zna za glas roga

I još hude i još lude

Iza uma iza boga

Ima jedna modra rijeka

Široka je duboka je

Sto godina široka je

Tisuć ljeta duboka jest

O duljini i ne sanjaj

Tma i tmuša neprebolna

Sto godina široka je

Ima jedna modra rijeka

Ima jedna modra rijeka

Valja nama preko rijeke